Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skattejegerne hevdet de fant tog lastet med nazi-gull. Nå bekrefter myndig­hetene at de har funnet noe

Gjort et «betydelig» funn.

GULL-TOG?: To skattejegere hevdet å ha funnet et tog fra andre verdenskrig i en lenge glemt tunnel under den polske landsbygda. Nå bekrefter myndighetene at de har funnet et tog, men foreløpig ikke hva det inneholder. Foto: EPA / MACIEJ KULCZYNSKI / NTB Scanpix
GULL-TOG?: To skattejegere hevdet å ha funnet et tog fra andre verdenskrig i en lenge glemt tunnel under den polske landsbygda. Nå bekrefter myndighetene at de har funnet et tog, men foreløpig ikke hva det inneholder. Foto: EPA / MACIEJ KULCZYNSKI / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For en uke siden ble det kjent at to skattejegere hevdet å ha funnet et gammelt nazi-tog lastet med gull.

De to, en polakk og en tysker, forteller at de har lokalisert stedet hvor toget har stått de siste 70 årene, og de krever en finnerlønn på 10 prosent for strevet.

Onsdag kom ny informasjon fram i saken da myndighetene i den lille polske byen Walbrzych innkalte til pressekonferanse der byens viseordfører Zygmunt Nowaczyk ikke gjorde mysteriet noe mindre ved å fortelle:

- Denne byen er full av mysterier, nettopp på grunn av sin historie. Nå over til det som er formell informasjon - vi har funnet noe, sa han ifølge NBC.

Videre blir det klart av pressekonferansen at det nå er bekreftet at det er funnet et tog, og at dette toget er av det militære slaget. Det ble derimot ikke nevnt noen store skatter, men funnet blir beskrevet som «betydelig».

Bilder Det finnes ingen offisielle nedtegnelser som kan bekrefte togets eksistens, men ifølge historiene på folkemunne i lokalområdet forsvant toget da det i 1945 forsøkte å unnslippe sovjetiske styrker med store verdier i gull og edelstener.

Ifølge historiene forvant toget inn i en tunnel i nærheten av Ksiaz-borgen, den samme borgen som ligger tre kilometer fra Walbrzych der kravet fra de to ble fremmet via advokater. Det skriver BBC.

Tunnelen skal siden ha blitt stengt og stedet glemt for all ettertid. Twitter-brukeren @Exen har lagt ut en rekke bilder av det han hevder er stedet toget eksisterer, samt fotografier av der skattejegerne tok seg inn. Disse bildene er ikke verifisert.

Han skriver også at militæret skal ha sperret av området.

Lagringsplass? Mye tyder på at funnet har blitt gjort i en del av det store tunnelnettverket nazistene gravde ut nettopp i fjellene i det sørvestlige Polen. Et av de største byggeprosjektene satt igang av Det tredje riket.

Man vet ikke sikkert hva som er grunnen til at tunnelene ble gravd ut i utgangspunktet, og så lenge formålet er svøpt i mystikk er det de som hevder at nazistene kan ha brukt de som lagringsplass for store verdier.

Der andre peker på at manglende dokumentasjon er problematisk med tanke på sannhetsgehalten, argumenterer de troende historikerne med at verdiene har vært så store at hemmelighold har trumfet kravene om at alt skulle nedtegnes.

Tog men ikke gull? Det er derimot hevet over enhver tvil at tog ble brukt for å frakte store verdier vestover etter hvert som styrkene til Stalin avanserte på østfronten.

De lokale myndighetene har nektet å kommentere det påståtte funnet ytterligere inntil de to faktisk opplyser om hvor toget er hen. De advarer også om at toget kan være rigget med eksplosiver.

Taduesz Slowikowski, en annen skattejeger som har lett etter gulltoget, var skeptisk til om verdisakene fortsatt er der da han ble intervjuet av lokale medier i forrige uke.

- Kanskje de har funnet toget, men jeg tviler på at de har funnet gullet, sier han.

Ekspert På lørdag uttalte Claus Bundgård Christensen, lektor i historie og ekspert på 2. verdenskrig, seg om funnet til den danske avisa Ekstrabladet. Han fortalte at funnet så absolutt ikke var usannsynlig.

- Nazistene røvet og plyndret store kultur- kunst- og gullskatter da de angrep andre deler av Europa. Noe av det som forsvant er aldri funnet. Så det er mulig at dette toget finnes, sa han.

- Nazistene plyndret mye i Sovjet og i Polen. Mange av verdiene forsvant og dukket ikke opp igjen. Vi kan ikke avvise at historien er sann, men ofte er det ikke noe i det.

Så gjenstår det å se, etter hvert som mer informasjon om funnet blir frigitt, hva som faktisk ligger under bakken på den polske landsbygda.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!