Skattejegernes «verstinger» nuller på skattelista

Skattejegernes «verstinger» nuller på skattelista

Norske skattemyndighter mener de har unndratt 662,2 millioner kroner. Og to av dem finnes ikke på skattelista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er mange som i dag vil stå oppført med altfor lav inntekt eller formue, eller som urettmessig har meldt flytting til et annet land og dermed ikke dukker opp.

Listene lyver Det mener Økokrims Skatte- og avgiftsteam.

- Vi mener skattesvik er blant de største truslene vi har mot velferdssamfunnet, og det innebærer at det vil mangle navn og være oppgitt for lave beløp på inntekt og formue på skattelistene, sier førstestatsadvokat Marianne Bender, som leder teamet.

- Det er åpenbart at det er mange på listene som tjente langt mer, sier Bender.

Hun opplyser at både Skatteetaten og Økokrim har fått inn tips på bakgrunn av at skattelistene er offentlige.

- Det har skjedd at det har kommet inn tips til Økokrim på bakgrunn av at skattelistene er offentlige, der noen har tipset om bekjente som de mener ikke har oppgitt korrekte beløp til beskatning, sier Bender til Dagbladet.

Hun understreker at Økokrim og Skatteetaten uavhengig av offentlighet har tilgang til folks skatteopplysninger.

Dagbladet skrev i slutten av juli om de største og mest aktuelle skattesakene i Norge, som norske skattemyndigheter unndrar over en halv milliard kroner.

To bor i utlandet I lista Dagbladet har generert for skattelistene for 2012, står likningsopplysningene om fire av seks av dem. De to resterende har meldt flytting til henholdsvis Storbritannia og skatteparadiset Kypros, og kommer derfor ikke opp på skattelistene.

• Investor Roar Syversen (55) fra Øksfjord i Finnmark skal ifølge Skattekrim ha unndratt nesten 180 millioner kroner fra beskatning. Skatteunndragelsen er tidligere omtalt som tidenes største av en privatperson. Den mediesky investoren ble frikjent for de alvorligste tiltalepunktene i Asker og Bærum tingrett, men saken er anket til lagmannsretten.

Syversen skal ha tjent seg styrtrik på handel av blant annet industriprodukter og og kjemikalier. Han meldte i 1994 flytting til Kypros, men ifølge norske og kypriotiske myndigheter skal han aldri ha bodd der.

- Syversen er glad for at han ikke ble domfelt for mer enn det han erkjente, men synes straffeutmålingen var i overkant streng. Påtalemyndigheten har anket saken, og det er ikke tatt stilling til om den blir fremmet for lagmannsretten eller ikke. Syversen mener det ikke er grunnlag for denne anken, og ønsker å bli ferdig med saken så raskt som mulig, sier Syversen forsvarer, advokat Christian B. Hjort, til Dagbladet.

• Eltek-gründer Alain Angelil (70) skal ifølge Økokrim ha drevet med ulovlig innsidehandel, kursmanipulasjon, grov økonomisk utroskap mot Eltek, brudd på meldeplikten ved aksjehandel og skatteunndragelse. Økokrim hevder at han svindlet staten for til sammen 224 millioner kroner. Angelil ble dømt til åtte års fengsel i tingretten, men anket saken. Saken går for lagmannsretten i januar til neste år, der de vil ta for seg lovanvendelsesspørsmål og reaksjonsfastsettelsen.

Han meldte flytting til Skottland i 2001, der han bor i det enorme slottet Cluny Castle. Dette er for øvrig ute for salg nå for 70 millioner kroner.

70-åringens advokat Bjørn Stordrange opplyser at Angelil har erklært seg uskyldig fra dag én, og at de har funnet nye bevis som beviser hans uskydld.

Nuller i skattelista De resterende fire er registrert i Norge, men skal ha unndratt millionbeløp fra beskatning. Det betyr at norske skattemyndigheter mener disse er klassiske eksempler på folk som burde ha hatt et langt høyere beløp oppgitt i skattelistene.

• Investor Anders-Ivar Olsen (48) er tiltalt for å ha unndratt 142 millioner kroner fra beskatning. Investoren har tjent seg rik på handel av råstoffer, og var i flere år blant verdens største tradere av alumina, som brukes til fremstilling av aluminium. Økokrim er tiltalt for å ha unnlatt å opplyse om skattepliktig inntekt på minst 142 millioner kroner. Saken er berammet 2. desember i Oslo tingrett.

Olsen har ikke vært oppført med noe i formue i verken 2012 eller 2011. I 2010 hadde han imidlertid 2,8 millioner i inntekt, og i 2009 hadde han hele 12 millioner i formue. I 2008 hadde han igjen ingen formue, mens at han hadde over 11 millioner i formue i både 2006 og 2007.

Olsens forsvarer, advokat Anders Brosveet, ønsker ikke å kommentere tiltalen. Han opplyser at saken trolig kommer til å forskyves.

• Tidligere meklersjef Bjørn Sellæg (47) i SEB Enskilda skal ifølge norske skattemyndigheter ha unndratt 42,2 millioner fra beskatning. I fjor ble han dømt for grov skatteunndragelse og grov utroskap av 11 millioner kroner. Skatteunndragelsen på 42,2 millioner er det høyeste noen privatperson har blitt dømt for.

Men etter at Høyesterett konkluderte med at lagmannsretten hadde begått en saksbehandlingsfeil, skal lagmannsretten igjen ta stilling til om skyldanken skal fremmes. Ifølge advokat Elden, som er Sellægs forsvarer, har de siden forrige gang anken ble fremmet brakt på det rene bevis som kan frifinne ham, ved at de tapede meklersamtalene faktisk eksisterer og er stillet til politiets disposisjon.

Advokat John Christian Elden har sagt at Sellæg ikke vil gi seg før han er renvasket. Sellæg er ikke oppført med noen ting i skattelistene.

• Gründer og ekspolitiker Viggo Helge Amundsen (68) fra Frogn i Follo er tiltalt for å ha unndratt rundt 22 millioner og for grovt underslag av 5,2 millioner kroner. Amundsen skulle slå seg opp på å sende iransk vann til Kuwait, men eventyret kollapset i 2010. Saken kom opp i Follo tingrett 19. august.

Dagbladet har ikke kommet i kontakt med advokat Fredrik Sollie, men han har tidligere sagt at Amunsen nekter straffskyld. Amundsen har verken inntekt eller formue i 2012.

• Draps- og hallikdømte Lars-Erik Sand (36) skal ifølge skattemyndighetene ha unndratt mellom 11 og 12 millioner kroner mens han var på frisoning på Bastøy. Sand skal ha tilegnet seg millionbeløpene gjennom momsrefusjoner i et 20-talls selskaper han opprettet som i realiteten ikke skal ha drevet noen reell virksomhet.

Advokat Tor Kjærvik opplyser at Sand erkjenner straffskyld til flere av forholdene, men tar forbehold om beløpets størrelse. Sand har ikke oppført verken inntekt eller formue for inntektsåret 2012.

<strong>LISTENE LYVER:</strong> Førstestatsadvokat Marianne Bender mener skattelistene lyver, og at mange har oppgitt altfor lav inntekt eller formue for å unndra skatt. 
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
LISTENE LYVER: Førstestatsadvokat Marianne Bender mener skattelistene lyver, og at mange har oppgitt altfor lav inntekt eller formue for å unndra skatt. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer