Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skattejubel for Rimi-Hagen

Stein Erik Hagen kan spare 1,8 milliarder kroner i skatt på gårsdagens aksjesalg, takket være regjeringens skattereform.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For sammenlikningens skyld: De nye skattelettelsene i regjeringens statsbudsjett er på totalt 2,8 milliarder kroner i 2005 (bokført).

Denne uka solgte Hagen aksjene i Ica AB for over 6,6 milliarder kroner (7,35 milliarder svenske kroner). Etter tidenes dagligvarehandel sa Rimi-gründeren i går takk for seg i ICA-hovedkvarteret i Oslo.

Loven tjener Hagen

Timingen for aksjesalget er meget god: Hadde salget blitt gjennomført i fjor, ville Stein Erik Hagens familieselskap Canica risikert å betale 28 prosent gevinstskatt på aksjene.

Men med virkning fra og med 26. mars i år, foreslår regjeringen å innføre den såkalte fritaksmetoden for aksjer. Det betyr at selskaper som selger aksjer i andre selskaper, slipper å betale skatt av gevinsten. Er det derimot tap på salget, får selskapene ikke lenger føre det som skattefradrag.

Canica, som har vært en sjenerøs bidragsyter til partikassa til KrF, selger ICA-aksjene med en betydelig gevinst. Hvor stor den er, er i alle fall ikke Canica selv villig til å røpe:

-  Det har jeg ingen kommentar til, sa adm. dir. Nils Selte til Dagbladet torsdag.

-  Men det kan jo ikke være hemmelig. Det vil jo framkomme i neste årsregnskap?

-  Hører du ikke? Jeg gjentar at jeg har ingen kommentar til spørsmålene dine, sier Selte.

I årsregnskapet for 2003 er aksjene i ICA Ahold oppført med en kostpris på bare 193 millioner kroner. Det tilsier en gevinst på nesten 6,4 milliarder kroner og dermed 1,8 milliarder kroner i spart skatt (28 prosent).

Milliardrabatt

Sannsynligvis ville Canica hatt mulighet til å oppjustere kostprisen og dermed redusert den skattemessige gevinsten noe. Men uansett er skatterabatten i milliardklassen.

Ønsker Hagen og barna å ta ut gevinsten som utbytte allerede neste år, blir det derimot skatteplikt selv om utbytteskatten egentlig ikke innføres før 2006. Statsbudsjettet blir ikke endelig vedtatt før 15. desember. Ekspertene tror imidlertid ikke at Hagen behøver å engste seg:

-  Det er lite trolig at det vil bli vedtatt innskrenkninger som vil ramme slike tilfeller, tror skatteprofessor Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI.

Hagen jakter nå verden rundt etter nye prosjekter å putte milliardene sine i. Han har tidligere avslørt at Brasil lokker. Også Kina og Vietnam er verdt et besøk i denne «snusefasen», som han kaller det.

Ut av kassa

Ansatte og kjøpmenn hos Hagens hjertebarn Rimi kan ha mindre grunn til å feire aksjehandelen. Pengene Hagen får, strømmer i hovedsak ut av kassa til ICA AB. Eierne Ahold og ICA Förbundet tar ut over fem milliarder i ekstraordinært utbytte for å gjøre opp for aksjehandelen. Bransjeeksperter lurer på hva det vil bety for ICA Norges mål om å bli størst i Norge om fire år.

Hagen og barna hans eier Canica sammen, og har i alle fall grunn til å smile. De prøvde riktignok i det lengste å lirke ut ni milliarder kroner av Ahold, men måtte gi opp. 25. oktober sa kjøpmannen overraskende ja takk til godt over 6,6 milliarder for siste biten av livsverket sitt.

Dette var langt mindre enn selv Ahold hadde regnet med. I Ahold-hovedkvarteret i Zaandam i Holland var derfor lettelsen enorm.

MILLIARDFEIRING: Rimi-gründer Stein Erik Hagen innkasserte torsdag over 6,6 milliarder kroner for siste bit av livsverket, og fikk attpåtil en skatterabatt i milliardklassen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media