Skattejuice

Sørg for at du ikke får gratis juice eller frukt på jobben. Det kan nemlig bli svært dyrt. En ny presisering fra Skattedirektoratet innebærer at du kan bli ilagt 15 kroner i ekstraskatt per dag, eller 3500 kroner per år, for slike gratisgoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaffe, te og melk kan du godt få gratis på jobben. Det er greit, mener Skattedirektoratet. Men der går også grensen.

Komisk

Men får du et glass juice eller en gulrot gratis, skal det svi. I verste fall kan du risikere å få et tillegg til inntekten din på 32 kroner per dag. Av dette skatter du rundt 15 kroner.

- Det er rett og slett komisk, sier direktør Erik Stenbeck i Skattebetalerforeningen mens han rister på hodet.
Skattedirektoratet har i år hatt en omfattende korrespondanse med sin underetat Rogaland fylkesskattekontor for å klargjøre den juridiske nøtten - juice og frukt fra bedriftskantiner.

- Jeg ville jo tro de har viktigere ting å diskutere. Dette viser hvilket hårreisende detaljeringsnivå bedrifter og ansatte tvinges til å forholde seg til. Man skal skattelegges for så mange detaljer at det er hårreisende, sier Stenbeck.

Bekrefter

Assisterende avdelingssjef Jan Kåre Riskjell ved Rogaland fylkesskattekontor bekrefter at en kan tenke seg tilfeller der en arbeidstaker kan bli ilagt en ekstraskatt på 32 kroner per dag hvis man får gratis juice og frukt i kantina.

- Dette er egentlig ikke en ny regel. Den stammer faktisk fra 1981, men vi har vel holdt på med spørsmålet et par år, sier Riskjell.

- Forstår du at dette kan virke som detaljstyring?

- Denne saken dreier seg om en vurdering av hva som er rimelig i forhold til velferdstiltak for ansatte i en bedrift, sier Riskjell.