Skattekrimsjefen frykter mafiafisering av Norge

- Man ser mafialignende tilstander hvor kriminelle tar over legale virksomheter for å skjule annen kriminalitet, sier skattekrimsjefen.

SVART ØKONOMI: - Med lavere skattekostnader får de bedre lønnsomhet og de vinner markedsandeler, sier skattekrim-sjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst. , som frykter «italienske tilstander», med en stadig større svart økonomi og økt korrupsjon.
SVART ØKONOMI: - Med lavere skattekostnader får de bedre lønnsomhet og de vinner markedsandeler, sier skattekrim-sjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst. , som frykter «italienske tilstander», med en stadig større svart økonomi og økt korrupsjon. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi er bekymret. Vi ser at kriminelle kan ødelegge hele næringer, sier skattekrim-sjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst.

Kristiansen sier at de som driver svart har konkurransefordeler framfor de som jobber seriøst.

- Truer næringslivet Lørdag skrev Dagbladet om hvordan organiserte kriminelle miljøene stadig går hardere inn i næringslivet, hvor gevinsten er større og risikoen er mindre. Nå advarer Kripos mot utviklingen. I tillegg skrev Dagbladet at Mattilsynet nå advarer mot organiserte kriminelle, som nå heller smugler mat enn narkotika.

- Med lavere skattekostnader får de bedre lønnsomhet og de vinner markedsandeler, sier Kristiansen, som frykter «italienske tilstander», med en stadig større svart økonomi og økt korrupsjon.

- Mafia-lignende tilstander - Man ser mafialignende tilstander hvor kriminelle tar over legale virksomheter for å skjule annen kriminalitet. For eksempler ser vi at albanske miljøer driver svart ulovlig virksomhet i byggebransjen, sier Kristiansen. Han frykter at det hvite delen av næringslivet kan bli korrumpert av de kriminelle.

UTKONKURRERER DET LEGALE MARKEDET: - Vi har sett at de kriminelle miljøene i større grad har dreid sin virksomhet mot arbeidsmarkedet, både for å begå og skjule andre former for kriminalitet. Vi har sett eksempler på at de har etablert selskaper som utkonkurrerer den legale delen av markedet. For de kriminelle betyr dette både større gevinster, og mindre risiko for å bli tatt, sier Eivind Borge fra Kripos. Han mener dette nå utgjør en stor trussel mot det norske samfunnet. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET
UTKONKURRERER DET LEGALE MARKEDET: - Vi har sett at de kriminelle miljøene i større grad har dreid sin virksomhet mot arbeidsmarkedet, både for å begå og skjule andre former for kriminalitet. Vi har sett eksempler på at de har etablert selskaper som utkonkurrerer den legale delen av markedet. For de kriminelle betyr dette både større gevinster, og mindre risiko for å bli tatt, sier Eivind Borge fra Kripos. Han mener dette nå utgjør en stor trussel mot det norske samfunnet. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET Vis mer

I forrige uke skrev Dagbladet om hvordan lokale håndverkere på Kongsberg har dannet vaktpatruljer som tar bilder og noterer bilnummer for å dokumentere steinleggertrafikken i området. Uken før skrev Dagbladet at en norsk kvinne mistenkes for heleri av tre millioner steinleggerkroner.

- Store og tunge - Man ser at disse miljøene er i ferd med å bli store og tunge og blir stadig mer profesjonelle og organiserte. Det er naivt å tro at dette ikke kan føre til økt korrupsjon og press også mot offentlige ansatte, sier Kristiansen, som sier disse miljøene driver med ting som ligner på «mafiavirksomhet».

- Vi har i liten grad opplevd konkrete forsøk på korrupsjon eller trusler mot våre kontrollører, men vi må være forberedt på at disse miljøene vil benytte seg både av bestikkelser og trusler mot offentlige myndigheter.

Trygdejuks Trygdejuks, og ikke minst fakturasvindel er også et stort og økende problem, ifølge Skattekrim.

- Vi ser at svart arbeid også blir brukt til å skjule trygdesvindel, sier Kristiansen, som sier disse miljøene er multikriminelle.

- Er det for liten risiko for å bli tatt?

- Oppdagelsesrisikoen har nok vært for liten i noen bransjer og straffereaksjonene har ikke vært så kraftige som de burde være. I Norge har vi basert oss på tillit, men hvis vi ikke gjør noe med dette nå risikerer vi at de nye kriminelle miljøene vokser seg så sterke at de kan true det norske samfunnet, sier Kristiansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer