- Skattekutt nå!

- Det vi trenger nå er skatte- og avgiftskutt, som kan bane veien for lavere inflasjon og rentesenkning, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed får Høyres viktigste valgkampsak sterk støtte fra faglig hold:

- En reduksjon av skattene og avgiftene vil gi folk følelsen av at de får mer igjen for jobben de gjør, og de vil få større lyst til å yte en innsats, sier Mork til Dagbladet.

Dette vil i sin tur styrke økonomien, og bidra til å skape flere jobber. Dessuten vil inflasjonen dempes, og det blir åpning for Sentralbanken til å sette ned renta.

På verdenstoppen

- Skatte- og avgiftsnivået i Norge er nå så høyt at systemet er i ferd med å bryte sammen under sin egen vekt, sier Knut Anton Mork.

- Det har vært en kraftig økning i skatte- og avgiftsbyrden de siste åra. Vi er tilbake på verdenstoppen, til tross for at vi er verdens rikeste land. Folk flest vil få det bedre med et lavere skatte- og avgiftsnivå, selv om dette skulle gå utover budsjettbalansen, sier Mork til Dagbladet.

Strammer skruen

Handelsbankens sjeføkonom beskriver hvorfor innbyggerne i verdens rikeste land har et så hardt skattetrykk:

  • Politikerne forsøker å skape likhet, men er mer opptatt av å ta fra de rike enn å gi til de fattige.
  • Politikerne ønsker å øke utgiftssida i budsjettene, med den konsekvens at inntektssiden følger med.
  • Den parlamentariske situasjonen har gjort det vanskelig å prioritere hvor inntektene skal hentes. I budsjettinnspurten gir politikerne opp, og ender med å stramme skatte- og avgiftsskruen i stedet.

Handelsbankens sjeføkonom understreker at han ikke vil ta partipolitisk stilling, men sier likevel dette om Høyres lovede skatte- og avgiftsreduksjoner:

- Høyre har dekning for sine kutt. Men partiet vil få samarbeidspartnere som ønsker å senke skatter og avgifter uten samtidig å kutte i utgiftene. Dermed forsvinner mye av effekten.

Analysesjef Marius Lømo i Nordea Markets tror at skatte- og avgiftsreduksjonene vil komme, uansett valgutfall.

Vil bruke mer

- Dette er et klart krav fra velgerne, og på kort sikt har vi råd til det, sier Lømo til Dagbladet.

Samtidig er han sikker på at politikerne ønsker å bruke mer oljepenger.

- Vi kan vente oss en mer ekspansiv finanspolitikk. Det trenger ikke å få så stor betydning for økonomien på kort sikt. Men vi tåler langt mer hvis man velger å redusere skatter og avgifter, framfor å øke offentlige utgifter, sier Lømo.

egil.erlandsen@dagbladet.no

«Folk flest vil få det bedre med et lavere skatte- og avgiftsnivå.»

#

FEILSLÅTT: - Politikerne er mer opptatt av å ta fra de rike enn å gi til de fattige, sier sjeføkonom Knut Anton Mork.