- Skattelette for leietakere!

Finansminister Gudmund Restad mener leietakere diskrimineres skattemessig i forhold til boligeiere. Han vil derfor vurdere å gi skattefradrag for en del av husleia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny husleie-lov truer leietakere

Restad peker på at leietakere verken nyter godt av rentefradrag på boliglån, verdistigning av egen bolig eller vedtatte lettelser i boligskatten.

- Derfor må vi vurdere tiltak som i større grad kan likestille leietakere med dem som eier. Noe som bør vurderes er å gi skattefradrag for en viss husleie, sier Restad til Dagbladet.

Smutthull

Finansministeren opprettholder dermed forslaget han reiste i Dagbladet fjor høst, mens han enda var finanspolitisk talsmann i Senterpartiet. Da antydet han at leietakere burde få trekke inntil 12000 kroner fra nettoinntekten for å utjevne forskjellene. Med en skatteprosent på 28 prosent ville det gi en reell skattelette på 3500 kroner. Nå er Restad forsiktigere med å antyde beløp, men står ved sin holdning.

Han er klar over faren for at skattetriksere kan inngå fiktive leieforhold for å få redusert skatten. Han ser også en viss fare i at fradrag for husleie kan presse leieprisen i været, fordi leietakerne dermed får råd til å betale enda mer for å få et krypinn.

Priseksplosjon

Et nytt system for boligtaksering var det sentrale politiske kamptemaet på slutten av forrige stortingsperiode. Striden endte som kjent med at Ap og Sp inngikk et forlik som innebærer at de aller fleste boligeiere slipper skatt på fordelen ved å eie egen bolig. Ingen med under et beregnet boareal på 150 kvadratmeter skal betale boligskatt. Avhengig av husets alder og etasjehøyde innebærer det at eiere av hus med boligflater opp til 500 kvadratmeter kan slippe skatt.

Siden den gang har prisene på leiemarkedet i pressområdene eksplodert. Restad mener dette er en følge av den sentraliseringspolitikken som har vært ført. Lykkes regjeringen i å snu flyttestrømmen, vil også presset på bolig- og leiepriser i sentrale strøk avta, mener han.

SENTRALISERING: Finansminister Gudmund Restad vil helst snu flyttestrømmen, men vurderer skattefradrag for husleie for å hjelpe hardt pressede leietakere i sentrale strøk.