Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skattemeldingen kommer onsdag - viktig post er fjernet

Post 5.0 er borte - lag vedlegg isteden, oppfordrer Skattebetalerforeningen.

SKATTEMELDING ER NAVNET: Fra og med 2017 ble navnet selvangivelse endret til skattemelding ved en lovendring. 4. april blir skattemeldingen for fjoråret lagt ut. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix.
SKATTEMELDING ER NAVNET: Fra og med 2017 ble navnet selvangivelse endret til skattemelding ved en lovendring. 4. april blir skattemeldingen for fjoråret lagt ut. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skattemyndighetene har fjernet posten i skattemeldingen der tilleggsinformasjon kunne legges inn.

- Folk kan gå glipp av skattepenger, advarer ekspert.

Onsdag 4. april blir skattemeldingen for 2017 tilgjengelig elektronisk i Altinn. Fristen for å levere skattemelding er 30. april for lønnstakere og pensjonister, mens næringsdrivende har frist til 31. mai.

Ifølge Skattebetalerforeningen er det skattemeldingens viktigste post, 5.0, som er fjernet.

- Det var her du kunne legge inn tilleggsinformasjon om ulike poster og forhold, sier fagsjef Rolf Lothe.

Nå må man i stedet lage et vedlegg og legge dette ved skattemeldingen dersom det er poster eller andre ting man er usikker på. Det anbefaler Lothe alle å gjøre.

- Det er viktig at folk gir nødvendig informasjon, slår han fast.

- Mer tungvint

Skattebetalerforeningens ekspert tror posten trolig er fjernet for å gjøre det enklere for skattemyndighetene. Mye taler for at færre kommer til å utdype innholdet i postene de er usikre på når prosessen bli mer tungvinn, mener fagsjefen.

- I verste fall tar de ikke sjansen på å føre opp noe de er usikre på, og går dermed glipp av skattepenger, sier han og oppfordrer alle til å benytte seg av muligheten til å forklare særlig bakgrunnen for de fradragene man krever, i et eget vedlegg.

- Det kan for eksempel være salg av bolig med skattepliktig gevinst på 500.000 kroner. Da bør selger vise hvordan gevinsten er regnet ut og hvilke utgifter som er trukket fra. Eller ved kjøp og salg av aksjer og krav om fradrag for utgifter til å holde seg oppdatert i markedet. Her er det flytende grenser. Hvis bare fradrag føres opp uten å fortelle om tanken bak, er det risiko for tilleggsskatt, sier Lothe.

Usikre inntekter

Også inntekter som som skattyuter er usikker på om er skattepliktig, som et reisestipend eller en hobbyinntekt, bør forklares.

I den nye skattemeldingen er det også nye regler om blant annet pendling, korttidsutleie av egen bolig og skatteinsentiver knyttet til oppstartsselskaper.

(NTB).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!