Skattemyndighetene i USA får refs for hemmelige instruksjonsvideoer

«Dette er reisende på romskipet Enterprise Y. Dets evige oppdrag er å finne nye skatteskjemaer.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En instruksjonsvideo produsert av de amerikanske skattemyndighetene, Internal Revenue Service (IRS), mottar sterk kritikk, etter at den ble kjent fredag.

Videoen, som er produsert i skattemyndighetenes eget tv-studio i New Carrollton, Maryland, er nemlig en etterlikning av «Star Trek» og har kostet flere hundre tusen kroner å produsere.

Det er skattemyndighetenes egne ansatte som deltar i videoen.

Dyr parodi «Verdensrommet: Den siste grensen,» sier fortelleren i videoen, og etterlikner den ikoniske introduksjonen av «Star Trek».

«Dette er reisende på romskipet Enterprise Y. Dets evige oppdrag er å finne nye skatteskjemaer. Å utforske rare, nye reguleringer. Å modig gå dit ingen statlig ansatt har vært før.»

Tidligere har IRS også produsert en instruksjonsvideo som parodierer «Gilligan's Island», og til Kongressen har skattemyndighetene selv fortalt at produksjonen av begge videoene til sammen har kostet rundt 60 000 dollar, tilsvarende omtrent 350 000 norske kroner.

Parodien av «Gilligan's Island» er imidlertid ikke blitt offentliggjort.

Skal ha spart milliarder Det er CBS News som har hentet fram den noe spesielle instruksjonsvideoen, ved å ha sendt inn en innsynsbegjæring etter at skattemyndighetene tidligere har nektet å gi ut en kopi av instruksjonsvideoen til kongressens skattekomité.

Ifølge CBS forsvarer skattemyndighetenes ansvarlige kommisjonær, Steven Miller, investeringen bak de to videoene, og hevder de har blitt vist på mer enn 400 arbeidsplasser.

Videoene skal ifølge Miller ha spart skattebetalerne for 1,5 millioner dollar, tilsvarende rundt 8,7 millioner norske kroner. Dette ved å unngå personlig opplæring av ansatte.

Til tross for dette ber medlem av kongressens skattekomité, Charles Boustany jr., nå IRS om å framlegge en komplett regnskapsføring av utgiftene i tv-studioet.

- Ny standarder Det var i 2010 at skattemyndighetene produserte «Star Trek»-parodien.

Og i en ny uttalelse sier de at flere strenge standarder har fulgt deres videoproduksjoner siden den gang.

«Verdensrommet-parodien fra 2010 gjenspeiler ikke det generelle IRS-videomaterialet, som skal gi kostnadseffektiv opplæring til nye ansatte og viktig informasjon til skattebetalerne, som er kritisk for å styre landets skattesystem,» heter det i uttalelsen, ifølge TPM.

«I tillegg har IRS laget nye, skjerpede standarder for videomateriale, for å hindre situasjoner liknende videoen fra 2010.»

Måtte gå av I fjor vår var det en video laget av General Service Administration (GSA), en slags eiendomsmegler for de offentlige etatetene i USA, som satte sinnene i kok hos amerikanske skattebetalere.

Kontrollkomiteen i Kongressen gikk nemlig til frontalangrep på overforbruket i GSA, og en video fra GSAs konferanse i Las Vegas, gir et innblikk i hvordan GSA-ansatte så på kritikken av eget forbruk.

Videoen tvang toppsjefen til å gå av.