Skatten du må vite om når du kjøper bolig i Frankrike

Skattereglene ved kjøp, utleie, formue, arv og salg.

SKATT PÅ FERIEBOLIG:  FOTO: Berit Keilen / SCANPIX
SKATT PÅ FERIEBOLIG: FOTO: Berit Keilen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Da Finansavisen i forrige uke omtalte det omfattende tilbudet av hytter over 10 millioner kroner, gikk Nils Nordvik ut og advarte mot skattefeller for de som vurderte landsted langs kysten mot Middelhavet.

Sydenmegler Agnar D. Carlsen i Norsk Megling var raskt ute med motsatt syn.

- Det finnes ingen skattebomber i Europa, slo han fast.

Mandag så vi nærmere på skattereglene ved kjøp av bolig i Spania, men hva så med skattene og avgiftene når du skaffer deg et fransk feriehus?

Kjøpe nytt: Skatter, avgifter (inklusive dokumentavgift og tinglysningsgebyr) og notarkostnader kommer opp i 5,0 prosent av kjøpesummen.
  Kjøpe brukt: Skatter, avgifter (inklusive dokumentavgift og tinglysningsgebyr) og notarkostnader kommer opp i 7,0 prosent av kjøpesummen.

Utleie: 25 prosent av kjøpesummen oppføres som formue i Norge. Tilsvarende med leieinntekter.

Eiendomsskatt: Taxe foncière er en årlig kommunal skatt, som varierer fra kommune til kommune. Den baseres på utleieverdi fastsatt av kommunen, og betales av selger frem til utgangen av transaksjonsåret.

Det koster normalt 1,0-1,2 prosent av kjøpesummen å eie en bolig i et år. Ifølge Norsk Megling er forsikring, strøm- og vannavgifter, lokale avgifter, skatt, ettersyn, vedlikehold og fellesutgifter da inkludert.
  Arveavgift: Fribeløpet er satt ned fra 150.000 til 100.000 euro. Det betyr at hvert barn kan arve 100.000 euro av hver forelder avgiftsfritt.

I tillegg kan foreldrene tinglyse bruksrett som halverer arveavgiftsgrunnlaget. Samboere må merke seg at avgiften kan bli høy om det ikke er inngått gode avtaler.

Skattlegging av gevinst ved salg: Gevinst er skattepliktig med 34,5 prosent, men ifølge skatteavtalen betaler du ikke mer enn 28 prosent, slik at du ikke betaler skatt til Norge ved salg første fem år. Ved senere salg reduseres gevinstskatten i Frankrike gradvis.

Les også: Feriehus i Frankrike kan gi saftig skattesmell