- Skatten er min egen sak

- Er det mulig å skrive en bok på under 300 timer? - Ja da, jeg har gjort det, svarer Gro Harlem Brundtlands ektemann Arne Olav på Dagbladets spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det går fint. På mitt mest aktive skrev jeg en bok på fem kvelder. Men jeg betalte over 70 prosent skatt, sier Kjell Hallbing, forfatter av Morgan Kane-bøkene.

Gro Harlem Brundtlands ektemann, Arne Olav, gjør det klinkende klart overfor Dagbladet at han ikke vil svare på spørsmål knyttet til sin selvangivelse.

Han hadde ikke permisjon fra jobben ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt da han skrev boka «Gift med Gro». Brundtland hadde i fjor en skattbar inntekt på seks millioner kroner, medregnet lønna i NUPI.

For inntektene fra boka skattet Brundtland 28 prosent, og fikk dermed en skatterabatt på anslagsvis 500000- 600000 kroner.
- Hadde du permisjon fra jobben ved NUPI mens du skrev?

- Nei.

- Har du kanalisert pengene gjennom et eget selskap?

- Av prinsipielle grunner svarer jeg ikke på spørsmål om min selvangivelse.

Fikk skattehjelp

I brevs form etter det korte formiddagsintervjuet utdyper Brundtland saken slik:
«Da tiden i 1997 for selvangivelsen begynte å nærme seg, ble jeg fra forlaget gjort oppmerksom på publikasjonen Skribenter og skatt, som Otto Risanger har skrevet for de ulike forfatterforeninger. I forbindelse med selvangivelsen for 1996 søkte jeg assistanse fra et velrenommert forretningsførerfirma. Selvangivelsen med relevant dokumentasjon for fakta, blant annet nøyaktig redegjørelse for tidsbruk i forbindelse med «Gift med Gro», ble innsendt innen fristens utløp. Samtidig ble revisors beregnede skattetrekk innbetalt. Jeg hørte ikke fra ligningskontoret før selvangivelsen ble godkjent etter ordinær ligning. Av prinsipielle grunner ønsker jeg ikke å kommentere min egen selvangivelse offentlig. En skatteyters selvangivelse oppfatter jeg stadig som et forhold mellom skatteyter og ligningsetaten. Den er ikke noe dokument for offentligheten. Jeg er redd det kan gå på rettssikkerheten løs dersom en enkeltpersons selvangivelse gjøres til gjenstand for avisdebatt og ytringer.»

Støttes av Hallbing

En av dem som faktisk har skrevet bøker på langt under 300 timer, er Kjell Hallbing, mannen bak Morgan Kane-bøkene.
- Men inntektene fra bøkene mine kom på toppen av min lønn som bankfunksjonær, så jeg ble tatt knallhardt.

Generalsekretær i Den norske Forfatterforening, Lars Haavik, sier til Dagbladet at han aldri har hørt om et eneste tilfelle der en forfatter har begått en bok på under 300 timer og høstet store skattefordeler.