Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skatten øker med 2 milliarder

Sentrumsregjeringen øker skatte- og avgiftsnivået med til sammen 2 milliarder kroner i forhold til budsjettet regjeringen Jagland la fram i oktober.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig økes rammene på neste års statsbudsjett med 4,3 milliarder kroner i forhold til det budsjettet den avgåtte Ap-regjeringen la fram.

Mer minstepensjon

Det er for å opprettholde stramheten i finanspolitikken at regjeringen foreslår regjeringen en netto økning av det samlede skatte- og avgiftsnivået med til sammen om lag 2 milliarder kroner i budsjettvirkning i forhold til Jagland-regjeringens forslag.

Regjeringen prioriterer en økning av minstepensjonene, økt støtte til barnefamilier, styrket kommuneøkonomi og bedre rammevilkår for næringslivet.

AP kritisk

Tidligere statsminister Thorbjørn Jagland er sterkt kritisk til budsjettet.

- Dette budsjettforslaget tror jeg ikke kommer til å henge sammen. Regjeringen setter med sitt forslag solidaritetsalternativet i fare, sier han. Arbeiderpartiet kritiserer også sentrumsregjeringen for ikke å ha greid å holde «måten».

- Utgiftsveksten på fire milliarder er en fordobling fra vårt forslag, sier finans-talskvinne Hill-Marta Solberg.

- Uakseptabel

Høyres leder Jan Pettersen er mest kritisk til det nye budjsettet.

- Denne skatte- og avgiftsøkningen går ut over enkeltmennesker. For Høyre er dette uakseptabelt, sier han til NRK.

Heller ikke Fremskrittspartiets Carl I. Hagen er nevneverdig begeistret. Han reagerer særlig på den økningen i skatter og avgifter.

Delvis fornøyd

Kommunenes Sentralforbund er bare delvis fornøyd med den nye regjeringens forslag til statsbudsjett.

- Forslaget betyr en nedgang i kommuneøkonomien, selv om den er mindre enn i forslaget fra den forrige regjeringen. Vi må derfor tro at Stortinget vil sørge for at kommunenes velferdstilbud til innbyggerne opprettholdes, sier KS-leder Halvdan Skard. Han er svært fornøyd med at regjeringen vil bruke mer penger på psykiatri, kreftbehandling og sykehusutstyr. Men han liker ikke at en stadig større del av de statlige overføringene til kommunene er øremerkede midler.

NHO skuffet

- Vi er svært skuffet over at Bondevik-regjeringen ikke følger opp de gode intensjonene i valgløftene, spesielt når det gjelder sykelønnsordningen, sier president Leif Frode Onarheim i Næringslivets Hovedorganisasjon.

(NTB/Dagbladet)

PLUSSER PÅ: Finansminister Gudmund Restad plusser 2 millarder på skatten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!