-Skatten skal ligge fast i mange år

Har du noen nyttårsråd til Jens Stoltenberg? Fortell det her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høytlønte trenger ikke frykte at den rødgrønne regjeringen  gjør innhogg i lønningene med det første, ifølge regjeringssjefen selv.

 Statsminister Jens Stoltenberg kommer ikke til å gi etter for press fra LO om å skjerpe beskatningen av høyere inntekter i skatteopplegget for 2007.

– Skattereformen skal ligge fast i mange år. Da kan ikke forskjellen mellom skatt på kapitalinntekter og lønnsinntekter bli større enn nå, sier Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han minner om at forskjellen mellom beskatning av lønnsinntekter og kapitalinntekter ikke kan være for stor, uten at hele skattereformen rives i stykker.

Blir skatten for lønnsinntekter enda hardere i forhold til kapitalinntekter, vil de som har mulighet til det danne aksjeselskaper for å slippe unna med lavere skatt.

– Betyr dette at du anser skattedebatten med LO for avsluttet?

– Det er litt avhengig av hva du egentlig spør om. Debatt om skatt kommer vi til å ha og bør vi ha, men jeg mener veldig sterkt at skattereformen som nå er gjennomført, bør ligge fast i mange år. Det er uheldig og skadelig for landets økonomi og for bedriftene, hvis vi til stadighet har store endringer i skattesystemet.

– Men kan ikke høye lønnsinntekter beskattes noe hardere enn det som er vedtatt i statsbudsjettet for neste år, uten at hele skattereformen ødelegges?

VEIEN TIL SORIA MORIA De tre regjeringskameratene Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Åslaug Hauga fikk overrakt maleriet "Veien til Soria Moria" av kunstneren Wanda E. Hareim, da den nye regjeringen hadde sin første juleoppsummering i dag. FOTO: Scanpix
VEIEN TIL SORIA MORIA De tre regjeringskameratene Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Åslaug Hauga fikk overrakt maleriet "Veien til Soria Moria" av kunstneren Wanda E. Hareim, da den nye regjeringen hadde sin første juleoppsummering i dag. FOTO: Scanpix Vis mer

Nær null forskjell

– Vi må stå fast på at forskjellen mellom skatt på kapital og lønn må holdes lav, nær null, slår Stoltenberg fast.

Skryteliste

På sin siste pressekonferanse før jul la statsministeren fram en lang skryteliste over de sakene regjeringen har gjennomført eller tatt fatt på. Fellesnevneren for regjeringens politikk er at det skal bli mer fellesskap og mindre forskjeller.

Pressekonferansen ble naturligvis holdt på Soria Moria, der Stoltenberg tidligere i høst ble enig med SV-leder Kristin Halvorsen og Senterpartiets Åslaug Haga om det politiske grunnlaget for den rødgrønne regjeringen.

På spørsmål om det har blitt mer politisk turbulens etter regjeringsskiftet enn han egentlig setter pris på, svarte Stoltenberg:

– På mange måter har det blitt enklere med flertallsregjering. Det viktigste er at når regjeringen først har bestemt seg for noe, så blir det slik. Det har selvfølgelig vært en del debatt i de enkelte partiene, men det har ikke svekket regjeringens evne til å gjennomføre

sin politikk.

-Kjempejobb

– Men er det ikke et problem at SV åpenbart sliter i sin nye rolle som regjeringsparti – innebærer det en fare for at regjeringen kan sprekke?

– Nei, SV får til mer i regjering enn utenfor. Partiets medlemmer ser at de i alle fall får dyttet Norge i riktig retning, selv om alle regjeringspartiene må ofre noe. SVs statsråder gjør en kjempejobb.

Forsvarer Djupedal

-Derfor tror jeg SV fortsatt kommer til å se seg best tjent med å holde på regjeringssamarbeidet, sier statsministeren som tar kunnskapsminister Øystein Djupedal i forsvar:

– Øystein har ikke gjennomført noen annen politikk enn det vi ble enige om her på Soria Moria.

Moderasjon

Statsministeren benyttet også sin pressekonferanse til å oppfordre bedriftslederne til å holde seg i skinnet foran det viktige tariffoppgjøret til våren:

– For at vi skal få et moderat lønnsoppgjør må lederne gå foran med et godt eksempel. Vis moderasjon i økningen av lederlønningene, det er min appell både til private bedrifter og offentlige virksomheter, sa Stoltenberg. (ANB).

Har du noen nyttårsråd til Jens Stoltenberg?