Trøbbel:  For lovlydige nordmenn skaper utenlandske kontoer generelt ekstraarbeid, påpeker advokat Einar Bakko. FOTO: AGNETE BRUN/Dagbladet
Trøbbel: For lovlydige nordmenn skaper utenlandske kontoer generelt ekstraarbeid, påpeker advokat Einar Bakko. FOTO: AGNETE BRUN/DagbladetVis mer

Skatteparadis langt ifra paradis

For privatpersoner gir kontoer i skatteparadiser mer bryderi enn fordeler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Det er vanskelig å se for seg noen annen grunn til å bruke skatteparadiser enn å unngå inntekts- og formuesbeskatning til Norge, hevder partner Einar Bakko i Advokatfirmaet Selmer overfor Finansavisen.

- Noen føler kanskje behov for å skjule midler fra kreditorer, ektefelle eller andre, men heller ikke dette fremstår som særlig aktverdig.

Tar seg godt betalt For lovlydige nordmenn skaper utenlandske kontoer generelt ekstraarbeid, påpeker advokaten.

Årsaken er at opplysninger om inntekter og formue ikke automatisk sendes til de norske skattemyndighetene, slik tilfellet er om du for eksempel plasserer pengene hos DNB.

- En må selv sørge for å fremskaffe og oppgi den påkrevde informasjonen, og Skatteetaten kan komme tilbake og be om ytterligere dokumentasjon om utenlandsformuen, utdyper Bakko overfor Finansavisen.

- Banker i skatteparadiser kan ta seg svært godt betalt for å sende slik dokumentasjon.

Har du en verdipapirkonto i et skatteparadis, kan situasjonen bli enda mer komplisert.

- Ofte trekkes en kildeskatt på opptil 30 prosent på utdelinger til norske eiere, dersom det dreier seg om en depotkonto, hvor den reelle eieren ikke vises, forklarer Selmers skatteekspert til Finansavisen.

Et tredje problem, ifølge Bakko, er at myndighetene i mange skatteparadiser har en ganske avslappet holdning til hvem som tilbyr finansielle tjenester.

Som om ikke dette var nok, presses skatteparadisene i økende grad til å gi fra seg opplysninger om sine finanskunder.

- Det er derfor ingen garanti for at «ditt» skatteparadis ikke i morgen vil gi tilgang for norske skattemyndigheter.