- Skatteparadiser kan utryddes på et år

Og Norge skal lede an i kampen. Norske selskaper involvert.

SATSER PÅ INTERNASJONAL AVTALE: Miljøvernsminister Erik Solheim, Kapitalfluktutvalgets leder, Guttorm Schjelderup og Eva Joly under utvalgets konferanse om skatteparadis og utvikling i Shippingklubbens lokaler i Oslo i dag.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SATSER PÅ INTERNASJONAL AVTALE: Miljøvernsminister Erik Solheim, Kapitalfluktutvalgets leder, Guttorm Schjelderup og Eva Joly under utvalgets konferanse om skatteparadis og utvikling i Shippingklubbens lokaler i Oslo i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - Alle verdens skatteparadiser kan utryddes på et år, sier korrupsjonsjeger Eva Joly til Dagbladet, etter at hun og professor Guttorm Schelderup overrakte bistandsminister Erik Solheim rapporten fra Kapitalfluktutvalget.

Utvalget har i et år analysert verdens skatteparadiser, illegale pengestrømmer fra utviklingsland og virkemidler for å for å hindre selskaper i å flytte pengene sine uten kontroll.

Overrekkelsen fant sted i lokalene til Shippingklubben i Oslo.

6041 milliarder
Verdens skatteparadiser, som gjerne drives uten innsynsrett utenfra, brukes til å skjule enorme summer. Flere fattige land land rammes av politiske ledere og enkeltpersoner som flytter enorm profitt fra legale eller illegale forretninger ut av landet og til sikre steder.

- Skatteparadiser gjør det lønnsomt for eliten å endre styresett vekk fra demokrati, sier Schelderup, som bruker Filipinene, Malaysia og Indonesias enorme regnskog som eksempel på naturressurser som eksporteres, på innbyggernes bekostning.

MAURITIUS: Ikke bare et fantastisk sted for ferie, men også for å plassere penger. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet
MAURITIUS: Ikke bare et fantastisk sted for ferie, men også for å plassere penger. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet Vis mer

Ifølge rapporten tilsvarer de illegale pengestrømmene ut av utviklingsland mellom 4115 og 6041 milliarder norske kroner. En stor andel befinner seg i skatteparadisene.

De illegale pengestrømmene ut fra utviklingslandene er større enn de brutto kapitalstrømmene inn i de samme områdene. Dette gjør blant annet at ulovlig utførte penger er ti ganger så stort som bistanden landene mottar.

- Land som ikke har egne skatteinntekter blir som blader i vinden. De blir avhengige av bistand, sier Solheim.

Rammer barn
Ifølge Joly bruker samtlige selskaper noterte ved Oslo børs et eller flere skatteparadiser for å minske utgiftene til fellesskapene i de landene de opererer for øvrig.

- Penger som ellers skulle gått til skoler, sykehus og veier forsvinner inn i skatteparadiser, sier statsråd Erik Solheim.

Også den rikeste delen av verden bruker de hvite flekkene på finanskartet. Uoversiktlige eierskapstrukturer bidrar til problemet.

JOMFRUØYENE: Flere tusen selskaper har kontorer på De britiske jomfruøyene slik at de kan slippe skatt i sine egenlige virkeområder. Foto: Todd VanSickle/AP
JOMFRUØYENE: Flere tusen selskaper har kontorer på De britiske jomfruøyene slik at de kan slippe skatt i sine egenlige virkeområder. Foto: Todd VanSickle/AP Vis mer

- Ingen vet ennå hvem som egentilg eide Scandinavian Star da den ulykken inntraff. Hvordan kan vi akseptere å sette oss på en båt til Danmark der vi ikke vet hvem som har ansvar for sikkerheten på båten, spør Solheim.

Lanseres internasjonalt
Mangelen på politisk vilje gjør allikevel at det vil ta mange år før flernasjonale selskaper ikke kan plassere verdier på sydhavsøyer eller i den engelske kanal. Statsråden håper rapporten er starten på arbeidet med en internasjonal konvensjon mot skatteparadiser, på linje med dem mot landminer og klasebomber.

- Vi vil ta opp funnene og lansere ideen med andre land, for eksempel på Verdensbanken sitt høstmøte over sommeren, sier Solheim til Dagbladet.

Blant landene Solheim mener blir avgjørende å få med, er USA. Frankrike og Tyskland skal allerede være opptatt av problemet.

- GJELDER ALLE BØRSNOTERTE: Ifølge Eva Joly bruker alle børsnoterte selskaper i Norge skatteparadiser. Foto: Berit Roald / SCANPIX
- GJELDER ALLE BØRSNOTERTE: Ifølge Eva Joly bruker alle børsnoterte selskaper i Norge skatteparadiser. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

Under G20-toppmøtet i London i april uttrykte flere land et behov for å stanse ukontrollerte pengeplasseringer.

Norsk kompetansesenter
I tillegg foreslå utvalget et norsk kompetansemiljø på skatteparadiser som skal ha sitt utspring ved et eller flere universiteter eller høyskoler i Norge.

- Et problem i dag er mangelen på datagrunnlag for dem som vil forske på slike problemer. Økonomer skriver stort sett om det de kan se, men når pengestrømmene er skjulte får man et problem. Om noen år vil dette kompetansemiljøet kunne levere forskere med doktorgrader på emnet. De vil gi informasjon som behøves for å lykkes, sier Joly.

Solheim støtter planene om et slikt norsk kompetansemiljø.

Forslag fra Kapitalfluktutvalget:

 • Norfund må stoppe å investere norske bistandsmidler via skatteparadis
  • utrede muligheten for at norske flernasjonale selskap bør gi mer detaljerte årsregnskap
  • bedre reglene mot internprising
  • opprette et norsk kompetansesenter om skatteunndragelse
  • utvikle nettverk for å øke internasjonalt press
  • endre skatteavtaler slik at det er et selskaps reelle virksomhet som bestemmer hvor det skal beskattes
  • få på plass en internasjonal konvensjon for å bekjempe de skadelige strukturene i skatteparadisene
  • støtte arbeidet med å utvikle nye internasjonale standarder for god skattepraksis gjennom Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer