- Skatteparadiser kan utryddes på et år

Og Norge skal lede an i kampen. Norske selskaper involvert.

SATSER PÅ INTERNASJONAL AVTALE: Miljøvernsminister Erik Solheim, Kapitalfluktutvalgets leder, Guttorm Schjelderup og Eva Joly under utvalgets konferanse om skatteparadis og utvikling i Shippingklubbens lokaler i Oslo i dag.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SATSER PÅ INTERNASJONAL AVTALE: Miljøvernsminister Erik Solheim, Kapitalfluktutvalgets leder, Guttorm Schjelderup og Eva Joly under utvalgets konferanse om skatteparadis og utvikling i Shippingklubbens lokaler i Oslo i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - Alle verdens skatteparadiser kan utryddes på et år, sier korrupsjonsjeger Eva Joly til Dagbladet, etter at hun og professor Guttorm Schelderup overrakte bistandsminister Erik Solheim rapporten fra Kapitalfluktutvalget.

Utvalget har i et år analysert verdens skatteparadiser, illegale pengestrømmer fra utviklingsland og virkemidler for å for å hindre selskaper i å flytte pengene sine uten kontroll.

Overrekkelsen fant sted i lokalene til Shippingklubben i Oslo.

6041 milliarderVerdens skatteparadiser, som gjerne drives uten innsynsrett utenfra, brukes til å skjule enorme summer. Flere fattige land land rammes av politiske ledere og enkeltpersoner som flytter enorm profitt fra legale eller illegale forretninger ut av landet og til sikre steder.

- Skatteparadiser gjør det lønnsomt for eliten å endre styresett vekk fra demokrati, sier Schelderup, som bruker Filipinene, Malaysia og Indonesias enorme regnskog som eksempel på naturressurser som eksporteres, på innbyggernes bekostning.

Ifølge rapporten tilsvarer de illegale pengestrømmene ut av utviklingsland mellom 4115 og 6041 milliarder norske kroner. En stor andel befinner seg i skatteparadisene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer