LOVER BOT OG BEDRING: Finansministrene i Luxembourg, Sveits og Østerrike vil nå gjøre det lettere å etterforske skattekriminalitet i landene. Fra venstre Hans-Rudolf Merz (Sveits), Luc Frieden (Luxemburg) og Josef Proell (Østerrike). Foto: Jean-Christophe Verhaegen/AFP/Scanpix
LOVER BOT OG BEDRING: Finansministrene i Luxembourg, Sveits og Østerrike vil nå gjøre det lettere å etterforske skattekriminalitet i landene. Fra venstre Hans-Rudolf Merz (Sveits), Luc Frieden (Luxemburg) og Josef Proell (Østerrike). Foto: Jean-Christophe Verhaegen/AFP/ScanpixVis mer

Skatteparadiser letter på sløret

Mindre hemmelighetskremmeri i Sveits, Østerrike og Luxembourg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveits, Østerrike og Luxembourg har gått med på å lette på hemmelighetskremmeriet rundt verdiplasseringer i landets banker.

Landene bekjentgjorde at de vil lette på banksløret i forkant av åpningen av G20-møtet fredag. Der er bedre regulering av banker og finansinstitusjoner ett av temaene.


Heretter vil de la utenlandske skattemyndigheter få opplysninger om bankkunders pengeplasseringer, slik regelverket i OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) krever.


Torsdag kom Andorra og Liechtenstein med lignende innrømmelser.


Ingen åpen dør

Men beslutningen om å gi ut opplysninger vil skje fra sak til sak, og ikke automatisk, slik mange land ønsker, opplyste de tre landene fredag.

- Beslutningen tillater utveksling av informasjon fra andre land i individuelle saker der en særskilt og berettiget begjæring er gjort, sier den sveitsiske regjeringen.

- Dette er ikke en åpen dør-politikk, men den gjør det lettere å skaffe informasjon i skattekriminalitet, sier finansminister Hans-Rudolf Merz.

Til nå har Sveits bare villet gi opplysninger i saker som blir regnet som forbrytelser. Derfor har landet skilt mellom skattejuks og skatteunndragelse, hvorav bare det første er blitt ansett som en forbrytelse.

Men nå er regjeringen også villig til å røpe opplysninger om kundene sine der det er mistanke om skatteunndragelse.


Amnesti

Sveits varsler imidlertid at de vil prøve å få amnesti for eksisterende kunder.

Samtidig er det liten frykt for at de nye reglene vil føre til at bankkundene flykter til andre skatteparadiser, siden både Hongkong og Singapore har innført lignende regler.

Den britiske statsministeren Gordon Brown, som skal lede G20-toppmøtet i april, hilser endringene velkommen.

- Toppmøtet er en anledning til å bli enige om hvilke tiltak som trengs for å renske opp i det globale finanssystemet, sier han.

EU-kommisjonen har foreslått at ingen EU-land skal kunne gjemme seg bak regler om banksekretesse, og at alle skal gi ut opplysninger om bankkunder på anmodning.


(NTB)