Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skatteparadiset i Luxembourg avslørt av storlekkasje: - Apple, Skype og Disney er involvert

Reddet fra å betale hundrevis av milliarder dollar i skatt med EU-presidenten som øverste statshode.

 STORE AVSLØRINGER:  Mannen som skal ha lekket over 28 000 dokumenter fra firmaet Pricewaterhouse Coopers (PwC) i Luxembourg fra september 2010 til juni 2012 er nå siktet for tyveri, hvitvasking og lekkasje av handelshemmeligheter, Apple, Skype og Disney skal være involvert ifølge flere internasjonale medier. Foto: Reuters / NTB Scanpix.
STORE AVSLØRINGER: Mannen som skal ha lekket over 28 000 dokumenter fra firmaet Pricewaterhouse Coopers (PwC) i Luxembourg fra september 2010 til juni 2012 er nå siktet for tyveri, hvitvasking og lekkasje av handelshemmeligheter, Apple, Skype og Disney skal være involvert ifølge flere internasjonale medier. Foto: Reuters / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen som skal ha lekket over 28 000 dokumenter fra firmaet Pricewaterhouse Coopers (PwC) i Luxembourg fra september 2010 til juni 2012 er nå siktet for tyveri, hvitvasking og lekkasje av handelshemmeligheter,

Dokumentene viste at revisjonsfirmaene Ernst & Young, KPMG, PwC og Deloitte hjalp flere store internasjonale firma med «aggressive skattestrukturer» mellom 2003 og 2011.

Den mistenkte, som skal være bosatt i Frankrike, skal ha lekket dokumenter som avdekker hemmelige avtaler om skatteunndragelse mellom landet Luxembourg og hundrevis av internasjonale selskaper. Han skal ha kopiert opp konfidensielle dokumenter uten at noen har varslet om dette før han ble avslørt i 2012.

Identiteten til mannen er foreløpig ikke avslørt, men avisa Luxemburger Wort melder at det dreier seg om en fransk ansatt i revisjonsfirmaet PwC Luxembourg, skriver NTB.

Store lekkasjer Lekkasjene avdekker at det har blitt kanalisert milliarder av dollar mellom Luxembourg og en rekke store firma rundt om i verden. Avsløringene avdekker at mange av verdens største selskaper er reddet fra å betale milliarder av dollar i skatt.

Alt dette skal ha skjedd samtidig som dagens president i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, var statsminister i landet. Store firma som Apple, IKEA og Pepsi skal være blant firmaene som har sluppet unna denne skatten, melder NTB.

Nå viser en ny samling dokumenter, som kom denne uka, at blant annet Skype og Disney også var involvert.

Om firmaene har handlet i «god tro» eller «ond tro» vil fremtidig etterforskning og undersøkelser vise.

Juncker selv mener har er uskyldig i dette, og at det hele er en komplott mot ham fordi saken kom frem like etter at ansettelsen, og at skandalen skal ha blitt avdekket for å undergrave ham. Juncker har levert inn et mistillitsforslag.

Nye dokumenter Saken ble først kjent i forrige måned da journalistnettverket International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) mottok dokumentene i sitt hovedkvarter i Washington etter et initiativ fra den franske journalisten Edouard Perrin i Premières Lignes Television/France 2.

Rundt 100 journalister i 26 land har jobbet samtidig med dokumentene.

Dekningen viser så langt at hundrevis av milliarder dollar er spart i skatt. Norske firma skal være involvert, men det er foreløpig ingenting som tyder på at det er brutt noen lovverk fra norsk side.

Lik Dagbladet på Facebook