KONTANTENE FLØT: En ansatt med en ørliten del av 2006-omsetninga på 221 millioner kroner. Foto: Privat
KONTANTENE FLØT: En ansatt med en ørliten del av 2006-omsetninga på 221 millioner kroner. Foto: PrivatVis mer

- Skattepenger hører ikke hjemme på svartebørs

Frp stiller næringsminister Giske til veggs etter Dagblad-avsløringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Som Dagbladet viste lørdag, bidro staten med over 400 000 kroner til selskapet Euroteam Travel/Wellcom. Selskapet er et datterselskap av billettfirmaet Euroteam.

Dagbladet har avslørt hvordan Euroteam instruerte de ansatte i datterselskapet til å bestille fotballbillett i stor skala - ved hjelp av falske, svenske identiteter. Oppdraget skulle utføres fra Wellcoms base i Dyrøy, hvor kommunen satt som medeier.

Dagbladets avsløringer havner nå på næringsminister Trond Giskes bord.

OPPGITT: Harald T. Nesvik (Frp). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OPPGITT: Harald T. Nesvik (Frp). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Skattepenger hører ikke hjemme på svartebørs, og jeg er meget interessert i Giskes forklaring på hvordan det likevel har kunnet skje, sier næringspolitisk talsmann Harald T. Nesvik i Frp til Dagbladet.

Finansieringen av de falske svenske identitetene kom blant annet via Innovasjon Norge.

Ante ingenting Over 400 000 skattekroner ble delt ut i lån og tilskudd via den statlige støtteordningen for nyskapende virksomhet.

Dermed ble både kommune og stat uvitende hjelpere i et av verdens største billetthai-imperier.

VILLE SKAPE ARBEIDSPLASSER: Ordfører Rolf Espenes i Dyrøy kommune. Foto: Yngve Olsen Sæbbe.
VILLE SKAPE ARBEIDSPLASSER: Ordfører Rolf Espenes i Dyrøy kommune. Foto: Yngve Olsen Sæbbe. Vis mer

- Jeg reagerer på hvordan det kunne skje at Innovasjon Norge delte ut så mye penger, når Euroteam åpenbart hadde penger nok til å opprette selskapet i Dyrøy ved egen hjelp, sier Nesvik.

Euroteam omsatte for over 100 millioner kroner i samme periode de søkte Innovasjon Norge om tilskudd ved opprettelsen av et nytt selskap i Dyrøy.

Spørsmål Nesvik har sendt næringsminister Trond Giske (Ap) en rekke spørsmål rundt Innovasjon Norges overføring av penger til Euroteam-bedriften på Dyrøy. Et vesentlig moment for Nesvik er om Innovasjon Norge gjorde en god nok jobb, og om penger i ettertid er krevd tilbakebetalt.

- Det Dagbladet har avdekket bør få alle og en hver til å stille seg spørsmål om rutinene og internkontrollen i Innovasjon Norge. Derfor er jeg spent på Giske svar i denne saken, sier Nesvik.

Faksimile: Dagbladet lørdag 7. august
Faksimile: Dagbladet lørdag 7. august Vis mer

Ordfører Rolf Espenes (Ap) i Dyrøy, som ønsket Wellcom velkommen til kommunen, presiserer overfor Dagbladet at kommunens eneste motiv i denne saken var et håp om nye arbeidsplasser i en kommune preget av fraflytting.

- Falske identiteter og billetthaier er ukjente forhold her hos oss. I min tid som ordfører har vi opprettet en rekke nye arbeidsplasser. Men vi kan ikke lykkes hver gang, sier Espenes.

Holdt tilbake Også forholdet til Dyrøy mener Nesvik i Frp bør få et ettermæle — for Euroteam:

- Ikke nok med at avsløringene tilsier at selskapet blant annet har hatt en intern instruks om hvordan gjennomføre juks ved bruk av fiktive personnummer, selskapet har også tilbakeholdt opplysninger for sin deleier, Dyrøy kommune, sier Nesvik.

Faksimile Dagbladet fredag 6. august
Faksimile Dagbladet fredag 6. august Vis mer

Nærings- og handelsdepartementet har overfor Dagbladet varslet at Trond Giske vil komme med utfyllende svar i løpet av dagen.

Ordfører Rolf Espenes (Ap) i Dyrøy presiserer overfor Dagbladet at kommunens eneste intensjon og motiv for å gå inn på eiersiden av Wellcom var et håp om nye arbeidsplasser.

- I min tid som ordfører har vi klart å opprette flere nye arbeidsplasser. Vi kan ikke lykkes hver gang, sier han.

Faksimile: Dagbladet 23. juli 2010
Faksimile: Dagbladet 23. juli 2010 Vis mer