Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skatterazzia mot 400 drosjeeiere

Taxisjåfører i Oslo ble i går fotfulgt hjem av ansatte ved Oslo likningskontor. Her ble de tvunget til å gi fra seg regnskapene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

400 drosjeeiere i Oslo er i politiets søkelys etter at en regnskapsfører er siktet for å ha laget falske regnskaper. En annen har tilstått produksjon av falske skiftlapper.

Oslo likningskontor har de siste to dagene gjennomført razzia mot flere hundre drosjeeiere i Oslo.

Det har skjedd ved at drosjeeierne har blitt oppringt fra en anonym telefon. De har så fått beskjed om å møte på en bestemt adresse der likningsfunksjonærer har stått klare til å sikre seg spor fra datataksameterne.

Fotfulgt

Flere av drosjeeierne er blitt fulgt hjem av ansatte i likningsvesenet, og har vært nødt til å gi fra seg regnskapene som de har oppbevart hjemme.

Drosjenæringen i Oslo har offisielt vært en hvit næring siden 1992, da et avansert datasystem ble innført i alle drosjene i hovedstaden.

Nå har Økokrim i samarbeid med Oslo likningskontor avdekket en omfattende svart virksomhet som innbefatter produksjon av fiktive regnskaper, triksing med likninger og ulovlig produksjon av datakvitteringer fra drosjenes taksameter.

En 53 år gammel regnskapsfører, som har rundt 400 drosjeeiere som klienter, er varetektsfengslet for fire uker med brev- og besøksforbud.

- Han er foreløpig siktet for brudd på regnskapsloven og likningsloven, sier politiadvokat Marit Formo til Dagbladet.

Millioninntekter

Politiet har gjort omfattende beslag av regnskaper og datautstyr fra kontoret til den siktede regnskapsføreren.

Også en annen mann i 50-åra er siktet i saken, men løslatt. Etter hva Dagbladet kjenner til har mannen lagt alle kortene på bordet i avhør og tilstått produksjon av falske skiftlapper som drosjeeiere bruker som dokumentasjonsbilag i sine regnskaper.

53-åringen var mistenkt for liknende forhold i 1993/94, men saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling.

Den siktede regnskapsføreren, som har kontor bare noen hundre meter fra kantina og kontorene til Oslo Taxi, har hatt millioninntekter de siste åra.

Oslo Taxi varslet

Oslo Taxi er blitt varslet om at likningsvesenet skal gjennomgå og avstemme alle turer som er betalt med kreditt- og bankkort fra de aktuelle drosjesjåførene.

- Kan man produsere falske skiftsedler fra terminalene i bilene?

- Ja, en som er kreativ og har datakunnskaper kan lage et program som produserer slike sedler, men vi har visst om noe av dette, sier styreleder Glenn Tuxen i Oslo Taxi til Dagbladet.

- Kjenner du til den aktuelle regnskapsføreren?

- Ja, men vi har ikke anbefalt ham. Han er ikke blant de mest renommerte regnskapsførerne.