Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skatteregler kan stanse utdanningsreformen

Stortingsrepresentant Øystein Djupedal (SV) fremmet i dag et privat lovforslag om at reglene for fordelsbeskatning ved utdanning endres. Slik reglene er i dag kan de skape store problemer hvis etter- og videreutdanning blir en hovedsak i vårens tariffoppgjør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Landsorganisasjonen vil stille et ubetinget krav til regjeringen om å fjerne det kunstige skillet mellom skattepliktig og ikke skattepliktig utdanning, opplyser rådgiver Per Gunnar Olsen i LO.

Olsen var medlem av Buer-utvalget som i fjor høst la fram en nasjonal handlingsplan for kompetanseutvikling. Det er kommet inn nærmere 250 høringsuttalelser om denne planen til Kirke, forsknings og utdanningsdepartementet.

Nytt utvalg

Det er etablert et eget statssekretærutvalg som skal fungere som regjeringens ressursgruppe i etterutdanningsspørsmål, opplyser utvalgets formann, statssekretær Svein Helgesen i KUF, til NTB.

Han tror ikke det vil bli fremmet konkrete endringsforslag om skattereglene før tariffoppgjøret, men utvalgets vurderinger vil kunne tilflyte partene i oppgjøret blant annet i Kontaktutvalget.

Skattedirektoratet har nylig sendt ut retningslinjer for hvordan arbeidstakere skal fordelsbeskattes når arbeidsgiveren betaler for utdanningen. Hovedregelen er at fordelsbeskatning benyttes når utdanningen fører fram til avsluttende eksamen, karakterfastsettelse og vitnemål. Hvis man bare holder utdanningen ved like eller holder seg ajour i et fag, blir arbeidstakeren ikke fordelsbeskattet

Tusenvis kan rammes

Omlag 75 prosent av studentene som tar Master of Management-graden, får sin utdannelse helt eller delvis betalt av arbeidsgiver, opplyser lederen for BI Senter for lederutdanning, Bjørn Hviding. En av disse studentene ble tidligere denne uken presentert i NRKs program «Tjueen». Han hadde fått plusset på sin inntekt med 100 000 kroner av ligningskontoret i Trondheim.

- Hvis noe liknende skjer med andre studenter, vil det oppstå en tragisk situasjon for mange av dem, sier Hviding. Han gir full støtte til LOs krav og Djupedals lovforslag.

- Dagens skatteregler bygger på fortidens måte å se utdanning på. De fleste bedrifter tror ikke vi har skatteregler av den type som rammet studenten i Trondheim. Derfor er det som regel ved bokettersyn slike saker oppstår, sier Hviding.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!