Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skattesjokk for finkultur

Regjeringen vil at alle utenlandske artister som opptrer i Norge skal betale 15 prosent skatt av honoraret. Det betyr skattenedgang for superstjerner, økning for de finkulturelle - samt dunder og brak i kulturlivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens forslag, som skal opp i statsråd i dag, gjør at alle norske kulturarrangører må følge de samme reglene. Den nye skatteloven skal erstatte dagens honoraravgift som, etter år med uthuling og stadig flere unntaksbestemmelser, favoriserer finkulturen foran rock og rølp.

Ingen fritak

I dag slipper nemlig om lag 90 norske kulturarrangører å trekke skatt når de betaler honorarer til utenlandske artister. Dette gjelder blant andre NRK, Den Norske Opera, jazzfestivalene, konserthusene og de offentlig støttede teatrene.

Men alle de andre - og såkalte helkommersielle arrangørene - må betale 30 prosent av honoraret i avgift til staten.

Etter det Dagbladet kjenner til, blir de gamle fritakene opphevet i de nye reglene som skal gjelde fra 1998. Alle kulturinstitusjoner må beregne 15 prosent skatt av honorarene til utenlandske artister. Det eneste unntaket blir for artister som er engasjert gjennom offisielle kulturutvekslingsavtaler.

Protester

Regjeringens forslag vil sannsynligvis føre til sterke protester fra dem som er favorisert av dagens regelverk. Da ideen om lik skatt for alle ble sendt ut på høring for tre-fire år siden, kom det heftige brev fra dem som var fritatt for honoraravgiften.

For dem som leverer populærartister til det norske folk, betyr imidlertid det nye lovforslaget at de endelig får den rettferdigheten de har bedt om.

I dag er det nemlig slik at når Luciano Pavarotti synger i Operaen, skjer det skattefritt, mens en privat konsertarrangør som engasjerer supertenoren i Oslo Spektrum må betale 30 prosent av honoraret i skatt.

Likt med naboland

Hvis Stortinget vedtar regjeringens nye lovforslag, vil skattereglene for utenlandske artister være like i Finland, Sverige og Norge.

I Finansdepartementet har man, etter det Dagbladet erfarer, også vært opptatt av å få det norske regelverket i tråd med OECDs avtaler om at artister og idrettsfolk skal betale skatt i de landene de har sin inntekt.

Omleggingen vil ikke endre statens totale skatteinngang fra de utenlandske artistene, som ligger på om lag 20 millioner kroner i året.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media