Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skattesjokk for pokeresset - staten tar halve gevinsten

Med skatte­reglene i hånden kan ­myndighetene innkassere halvparten av de 35 milli­onene som Felix Stephensen vant i poker-VM i Las Vegas.

 Staten tar halvparten:  Felix Stephensen vant onsdag 35 millioner kroner på poker. Halvparten går til den norske stat. Foto: REUTERS/Las Vegas Sun/Steve Marcus
Staten tar halvparten: Felix Stephensen vant onsdag 35 millioner kroner på poker. Halvparten går til den norske stat. Foto: REUTERS/Las Vegas Sun/Steve Marcus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Jubelen stod naturlig nok i taket i Las Vegas da 24-år gamle Felix Stephensen onsdag vant 35 millioner kroner etter andre plass i poker-VM. Stephensen lovet å spandere en fest på sine tilhengere i verdens pokerhovedstad, men ville ikke si noe mer om hva han skulle bruke pengene på, skriver Finansavisen.

Mye tyder imidlertid på at de norske skattemyndighetene vil legge beslag på halvparten av premie­summen til tross for at han er bosatt i London.

Ifølge forretningsadvokat Trond Erik Andersen er reglene i utgangspunktet krystallklare.

- I Lignings-ABC-en er poker­gevinster spesielt omtalt. Der står det at enkeltgevinster på over 10.000 kroner er skattepliktige, men det er muligheter til å trekke fra kostnader, som blant annet startkontingenter, som direkte kan knyttes til pokerturneringene, sier han til Finansavisen.

For «menigmann» blir gevinsten å se på som en kapitalinntekt som skattelegges med 27 prosent. For Felix Stephensen er imidlertid situasjonen annerledes. Han er profesjonell pokerspiller og blir dermed skattelagt som alle andre næringsdrivende

- For en profesjonell pokerspiller blir det toppskatt og trygdeavgift i tillegg til de 27 prosentene og inntekten vil bli beskattet med 50,4 prosent. Som alle andre næringsdrivende får han fradrag for kostnadene som kan relateres til pokerspillingen, sier Trond Erik Andersen til Finansavisen.

Andersen får full støtte fra Skatte­direktoratet.

- Maksimal skattesats på virksomhetsinntekt er 50,4 prosent for 2014. Vilkårene for at det foreligger virksomhet er at skattyter driver en aktivitet som tar sikte på å ha en viss varighet, har et visst omfang, er egnet til å gi overskudd og drives for skattyters regning og risiko, sier spesialutreder Anna Lie i rettsavdelingen i Skattedirektoratet, og påpeker at de ikke kommenterer enkeltsaker, men uttaler seg på generelt grunnlag.

Bor i London Felix Stephensen spilte for Norge i poker-VM i Las Vegas, men han bor for tiden i London. Flyttingen til London betyr imidlertid ikke at skatteplikten til Norge automatisk bortfaller, skriver Finansavisen.

Skatteplikten til Norge opphører tidligst etter tre hele inntektsår i utlandet og i tillegg må ytterligere tre vilkår være oppfylt:

Stephensen må ha bodd fast i London. Han må ha oppholdt seg i Norge færre enn 61 dager hvert år de tre første årene og han må ikke disponere en bolig i Norge.

Stephensen flyttet til London i mars 2012, som betyr at han kun har bodd 2,5 år i utlandet, og dermed må belage seg på å betale halvparten av gevinsten i skatt, skriver Finansavisen.

Flere nyheter DNB-kunder skal tåle oljepris på 35 dollar
- Høyres velgere freder skattenivået
Venstre frir til Frp med lavere bilavgift

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media