Skattesmell etter jordskjelvet

Tyrkerne må nå betale for de enorme ødeleggelsene etter jordskjelvet. De tyrkiske myndighetene foreslår dramatiske skatteøkninger for å finansiere gjenoppbyggingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens forslag til «jordskjelv-skatt» innebærer økning av inntekts- og bedriftsbeskatning på 10 prosent. Eiendomsskatten og avgift på kjøretøy skal dobles, og det kommer tilleggsskatt for folk med inntekter på over 275000 kroner. Momsen skal øke fra 15 til 16 prosent. På toppen av dette kommer nye avgifter på bruk av mobiltelefoner.

Utspillet har skapt sterke reaksjoner i et land der befolkningen fra før er rasende på myndighetene etter alle problemene med redningsaksjonen.

- Myndighetene var for seine med hjelpearbeidet, men er altfor raske med skattene, sier opposisjonsleder og tidligere statsminister, Tansu Ciller, ifølge den britiske avisa The Daily Telegraph. Skattesaken avgjøres trolig ikke før i oktober.

Prisen for gjenreisningen blir uansett astronomisk: Trolig trenger Tyrkia minst 160 milliarder kroner for å komme seg på fote igjen. Antallet døde som er funnet etter katastrofen, har passert 13000, mens opp mot 35000 fortsatt er savnet.

Minst 200000 mennesker er hjemløse etter skjelvet 17. august. Tyrkiske myndigheter antydet i går at tallet trolig er over en halv million.