Skattesmell for handikappede Anders (4)

ASKER (Dagbladet): Foreldrene til handikappede Anders Bekkum (4) måtte bygge om huset for 2,1 millioner kroner for at han skal kunne bo hjemme. Nå vil regjeringen også frata dem skattefordelen. Dermed vil familien tape en halv million kroner neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har ikke bygd om huset for å få en luksusbolig. Alle utbedringene er anbefalt av kommunens ergoterapeut og arkitekt med tanke på at boligen skal ivareta Anders sine behov nå og fram til han blir 18. Uten tilpasningene ville det ikke vært praktisk mulig å ha ham boende hjemme lenger, sier Jonny Bekkum til Dagbladet.

Det siste året har han og kona Kari brukt 2,1 millioner kroner for å tilrettelegge boligen for Anders, som har diagnosen spastisk kvadriplegi - den alvorligste graden av cerebral parese. Han mangler språk, har dårlig motorisk kontroll, spasmer, synshemninger, epilepsi og er 100 prosent pleietrengende.

Etter dagens regler kan familien kreve «særfradrag for store sykdomsutgifter» for differansen mellom verdi før ombygging, byggekostnadene og antatt salgsverdi etter ombygging. Men fra nyttår vil Bondevik-regjeringen sette et tak på 18360 kroner for dette særfradraget. Forslaget får fatale konsekvenser for Asker-familien.

Sparer samfunnet

Jonny Bekkum anslår at 1,5 millioner kroner av utgiftene til ombyggingen er fradragsberettiget etter dagens regler. 28 prosent - 420000 kroner - ville familien fått igjen i rene penger ved neste års skatteoppgjør. Får regjeringen som den vil, blir familiens «fortjeneste» sparsomme 5140 kroner.

- Mens vi sparer samfunnet for millioner av kroner ved å ikke sende Anders på institusjon, vil politikerne gjøre det enda verre for oss å ha ham hjemme. Hva er det de tenker på, spør Kari Bekkum.

For det er ikke særlig mye annen pengestøtte familien Bekkum har fått fra det offentlige til boligtilpasning. 15 timer arkitekt, utbedringstilskudd på 20000 kroner og utlån av hjelpemidler som heis, takheis og spesialutstyr på badet monner ikke mye når utbyggingen er priset i millionklassen.

Gjeldsproblemer

Boligen er bygd om med et tilbygg inneholdende handikapbad, soverom, aktivitetsrom og heissjakt over tre etasjer. Framlegging av strøm, alle tilpasninger for å gjøre gangen bredere og døråpningene videre, fjerning av dørterskler og tilrettelegging for bruk av hjelpemidler som takheis, har familien betalt av egen lomme.

- Vi hadde kalkulert med å trekke fra store deler av disse utgiftene på skatten. Settes det tak på særfradraget, vil vi få problemer med å betjene lånet, sier Kari Bekkum .

AVHENGIG AV HJELPEMIDLER: Handikappede Anders Bekkum (4) begynner å bli så tung at takheisen vil bli et nødvendig hjelpemiddel hver gang han skal mellom rommet sitt og badet. Søster Marie (7) hjelper gjerne mamma Kari med å være heisfører.