Skattesurr i Høyre

Det er oppsiktsvekkende at Høyre, som tar mål av seg til å bli regjeringsparti, ikke kan gi klare svar om skatt, den saken som partiet selv har pekt ut som sin viktigste valgkampsak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I sin tale til Høyres landsmøte i mai sa partileder Jan Petersen: «Vårt ambisiøse mål er på sikt å redusere skattenivået til EU-nivå.» Etter landsmøtet har Jan Petersen til en rekke medier tallfestet at dette vil koste 40 milliarder kroner. Tallet har vært brukt av media og det politiske miljøet daglig siden begynnelsen av mai. Tallet 40 milliarder fremkommer hvis man ønsker å redusere skattenes andel av BNP for Norge inkludert sokkelen ned til EU-nivå.

I siste utgave av Økonomisk Rapport sier imidlertid skattepolitisk talsmann Børge Brende at det er skatte- og avgiftsandelen av BNP for Fastlands-Norge som skal ned på EU-nivå, fra 49 til 42 prosent. Denne målsettingen innebærer at skatter og avgifter må reduseres med 78 milliarder kroner, eller nesten dobbelt så mye som partilederen har snakket om siden begynnelsen av mai. Tallet 78 milliarder kroner fremkommer etter enkel hoderegning, 7 prosent av et anslag for BNP på 1115 milliarder kroner.

Feil

Børge Brende bekrefter den nye målsettingen i et intervju med Dagbladet 15. juni. Der benekter Brende også at partiet noen gang har tallfestet 40 milliarder kroner, og hevder at dette tallet kommer fra Arbeiderpartiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer