Skattesurr i Høyre

Det er oppsiktsvekkende at Høyre, som tar mål av seg til å bli regjeringsparti, ikke kan gi klare svar om skatt, den saken som partiet selv har pekt ut som sin viktigste valgkampsak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin tale til Høyres landsmøte i mai sa partileder Jan Petersen: «Vårt ambisiøse mål er på sikt å redusere skattenivået til EU-nivå.» Etter landsmøtet har Jan Petersen til en rekke medier tallfestet at dette vil koste 40 milliarder kroner. Tallet har vært brukt av media og det politiske miljøet daglig siden begynnelsen av mai. Tallet 40 milliarder fremkommer hvis man ønsker å redusere skattenes andel av BNP for Norge inkludert sokkelen ned til EU-nivå.

I siste utgave av Økonomisk Rapport sier imidlertid skattepolitisk talsmann Børge Brende at det er skatte- og avgiftsandelen av BNP for Fastlands-Norge som skal ned på EU-nivå, fra 49 til 42 prosent. Denne målsettingen innebærer at skatter og avgifter må reduseres med 78 milliarder kroner, eller nesten dobbelt så mye som partilederen har snakket om siden begynnelsen av mai. Tallet 78 milliarder kroner fremkommer etter enkel hoderegning, 7 prosent av et anslag for BNP på 1115 milliarder kroner.

Feil

Børge Brende bekrefter den nye målsettingen i et intervju med Dagbladet 15. juni. Der benekter Brende også at partiet noen gang har tallfestet 40 milliarder kroner, og hevder at dette tallet kommer fra Arbeiderpartiet.

Dette er feil. Tallet 40 milliarder kroner stammer fra flere avisintervjuer partileder Jan Petersen ga umiddelbart etter Høyres landsmøte.

Jan Petersen sa følgende til NTB 6. mai: «Den ytterste prislappen er 40 milliarder kroner hvis norske skatter og avgifter skal ned på EU-nivå.» I et intervju samme dag i en rekke lokalaviser, bl.a. i Sarpsborg Arbeiderblad, gjentok partilederen tallet: «40 milliarder i skattelette må til skal vi nærme oss EU-nivå.»

Uenige?

Dette betyr enten at Høyres leder Jan Petersen og skattepolitisk talsmann Børge Brende ikke er enige om hva som er Høyres målsetting i skattepolitikken, eller så har Børge Brende egenhendig doblet Høyres valgkampløfter.

På Stortingets siste dag før ferien ble Høyre utfordret 7 ganger til å oppklare den forvirringen som partiets ledende talsmenn har skapt. Høyre valgte ikke å bidra til oppklaring. Utfordringene fra statsministeren, finansministeren, lederen av finanskomiteen og Arbeiderpartiets parlamentariske leder ble møtt med motangrep og flisespikkeri.

I Stortinget ble Hill-Marta Solberg forsøkt latterliggjort av Høyre fordi Arbeiderpartiet hadde beskrevet de gjennomsnittlige virkningene av Høyres politikk for dem som tjener opp til 300 000 kroner. Det riktige skulle være opp til 299 999 kroner. Høyres representanter ville ikke gi Arbeiderpartiet én krone i slingringsmonn i skattedebatten, men de gir altså hverandre 40 milliarder kroner.

Alvorlig

Muligheten for at de ulike målsettingene ikke bare skyldes intern forvirring i Høyre, men at Brendes siste utspill også er Høyres foreløpig siste målsetting, er det alvorligste. For noen år siden ble det kjent at det eksisterte et internt notat i Høyre som anbefalte at uansett hva Arbeiderpartiet foreslo av skatte- og avgiftslettelser, måtte Høyre legge seg over. Høyre har da tydeligvis utviklet denne strategien et hakk videre: uansett hva en representant for Høyre lover av skattelettelser bør en annen representant legge seg høyere:

Før jul beløp Høyres skatteløfter seg til 19,4 milliarder kroner. I løpet av våren kom summen opp i 27 milliarder etter en rekke utspill om skatter som måtte fjernes. Etter landsmøtet i mai lovte Jan Petersen 40 milliarder kroner. Skattepolitisk talsmann Børge Brende kan nå ha doblet budet. Det er derfor fristende å minne Høyre om hvordan Per-Kristian Foss omtalte Gudmund Restad våren 1997: «Jeg skal ikke begynne mitt innlegg med å gratulere, men i grunnen si at det er trist å ha fulgt Gudmund Restad fra å være en nøktern finanspolitiker til å bli en mann som lar milliardene suse som om de var millioner.»