- Skattlegg aksjeutbytte!

LO-leder Yngve Hågensen vil innføre direkte skatt på aksjeutbytte. Utbyttet er i dag skattefritt på mottakers hånd, og er den viktigste forklaringen på økende forskjeller i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 1993 har de samlede aksjeinntektene blitt tredoblet, fra 7,3 milliarder kroner til 24 milliarder i 1997 og 1998.

Personer med årsinntekter på mellom 200000 og 300000 kroner har i gjennomsnitt 500 kroner i året i aksjeutbytte. Personer med årsinntekt over en halv million kroner har over 120000 kroner i aksjeutbytte. Menn har fem ganger så stort aksjeutbytte som kvinner.

Ifølge en rangering utarbeidet av den svenske aksjespareforeningen har Norge, sammen med Finland, den laveste samlede skatt av aksjeutbytte i OECD-området med 28 prosent. USA ligger høyest med 58 prosent. Også Sverige ligger høyt med 50 prosent.

Hågensen mener mange ledere henter inspirasjon fra USA. Mens topplederne i Norge tjener ti ganger mer enn sine ansatte, er topplederlønnene i USA 200 ganger høyere enn en vanlig arbeiderlønn. Bruken av opsjoner er hovedforklaringen

- Direktører og japper som henter sine idealer derfra kan reise og ryke dersom de ikke får det som de vil. Vi vil ikke melde en eneste en av dem savnet, tordnet Hågensen i går.