KJEFT: Fredrik Skavlan har fått mye pepper for intervjuet med SD-lederen Jimmie Åkesson. Mandag ettermiddag hadde Kringkastingsrådet mottatt godt over 3000 klager på intervjuet som ble vist sist fredag kveld. Svenskenes motsats hadde fått inn snaue 500. Foto: NRK / Monkberry
KJEFT: Fredrik Skavlan har fått mye pepper for intervjuet med SD-lederen Jimmie Åkesson. Mandag ettermiddag hadde Kringkastingsrådet mottatt godt over 3000 klager på intervjuet som ble vist sist fredag kveld. Svenskenes motsats hadde fått inn snaue 500. Foto: NRK / MonkberryVis mer

- Skavlan var presset

Jimmie Åkesson snakker ut for første gang etter Skavlan-intervjuet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For første gang etter det omdiskuterte intervjuet på «Skavlan», forteller Sverigedemokraternes (SD) leder, Jimmie Åkesson hvordan han opplevde å sitte i studioet til talkshowkongen.

- Det gikk som jeg hadde forventet. Men Fredrik Skavlan og redaksjonen hadde et ganske sterkt press på seg ettersom de fikk kritikk allerede på forhånd for at jeg skulle være med. Man må komme den kritikken i forkjøpet, sier Åkesson til svenske Expressen.

Åkesson bekrefter overfor Expressen at det var han selv som valgte å stille opp til intervjuet.

- Det føltes som riktig forum for den historien jeg ønsket å fortelle. Det er ikke mulig å snakke om disse tingene i «Agenda» på samme måte. Det må være et annet miljø og en annen profil. Det føltes naturlig. Det føltes riktig.

- Ikke ydmyket Skavlans intervju med Åkesson har fått mye kritikk både i Norge og Sverige, og nestleder i Sverigedemokratene, Jonas Åkerlund, har tidligere beskrevet Skavlan som en «lydig hund» (krever Pluss-innlogging).

- Han (Fredrik Skavlan) vil ikke bite hånden som mater ham, og SVT ønsker at han skal fornedre Jimmie. Å være en lydig hund, er nok ikke heller noe større problem for en person som åpenbart mangler både ære og yrkesstolthet, tordnet riksdagspolitiker og nestleder i Sverigedemokratene, Jonas Åkerlund, i en epost til Dagbladet.

Konfrontert med nestlederens uttalelse, svarer Åkesson på følgende måte:

- Det får stå på hans regning. Jeg tror at dersom Fredrik Skavlan hadde fått styre dette intervjuet helt selv, så hadde det sett litt annerledes ut, men det er bare det jeg selv tror.

Åkesson føler seg likevel ikke ydmyket av Skavlan.

- Jag føler meg ikke spesielt ydmyket. For meg var det som et hvilket som helst annet intervju, og det er vel det som har opprørt mange. Man hadde kanskje forventet seg noe annet i dette programmet. Sammenlikner man med hvordan andre partiledere håndteres av Fredrik Skavlan, så har det sett annerledes ut. Det har ikke vært like kritisk, og handlet mer om hvilke hockeylag man syns er bra. Men det er som det er.

3000 klager Mens våre naboer ble mest provosert over at den kontroversielle SD-lederen i det hele tatt fikk lov til å være med i programmet, har nordmenn vært opprørt over den konfronterende intervjuteknikken Skavlan kjørte overfor Åkesson.

Under intervjuet fortalte partilederen om fraværsperioden, hvordan han går på antidepressiva og har grått seg i søvn fordi han ikke får sove - før Skavlan begynte å stille flere kritiske spørsmål om det omstridte partiets politikk.

Både Christian Tybring-Gjedde, Frp-politiker Per Sandberg, og den tidligere TV 2-profilen Oddvar Stenstrøm, har stilt seg kritisk til intervjuet.

Mandag ettermiddag hadde Kringkastingsrådet mottatt godt over 3000 klager på intervjuet som ble vist sist fredag kveld. Svenskenes motsats hadde fått inn snaue 500, skrev Aftenposten tidligere i uka.

Støtte fra eksperter Men etter at en massiv seerstorm, begynte mange å ta Skavlan i forsvar. Både eksperter og seere. Både fordi Åkesson selv ønsket å stille opp på Skavlan, fordi han er på vei ut av sykemelding og tilbake i politikken, og fordi Åkesson representerer et kontroveriselt og innvandringsfiendtlig parti.

- Jeg skjønner at folk kan reagere på intervjuformen til Skavlan, men jeg mener at programlederen stilte kritiske spørsmål, slik en journalist bør gjøre. Etter min mening hadde det vært rart å ha en framtredende partileder som Jimmie Åkesson i studio, uten å stille kritiske spørsmål, har Gunnar Bodahl-Johansen, ekspert i presseetikk, uttalt til Dagbladet.

Dagbladets Marie Simonsen skrev følgende i sin kommentar:

«Jimmie Åkesson var ikke med i Skavlan som en sykmeldt privatperson, men som en snart friskmeldt leder av Sveriges tredje største parti. Skavlans spørsmål om partiets vippeposisjon, om enn vingeklippet, var derfor høyst relevant. Han ville forsømt seg grovt om han ikke kom inn på partiets syn på innvandring og innvandrere. Det er partiets eksistensberettigelse»

Til Sveriges Television har Skavlan tidligere uttalt at det er uaktuelt å beklage overfor Åkesson.

- Jeg forstår ikke hva vi skal gi en beklagelse for. Vi stilte helt legitime spørsmål, både om hans helse og at han nå skal tilbake i rollen som partileder, har Skavlan sagt.