HOVEDKRAV: Trine Skei Grande avslører hva som er Venstres viktigste krav til Høyre og Frp. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
HOVEDKRAV: Trine Skei Grande avslører hva som er Venstres viktigste krav til Høyre og Frp. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Skei Grande: - Dette er vårt hovedkrav til Erna og Siv

Venstre forbereder forhandlingene med Høyre og Frp. Partiets hovedkrav for å gå i regjering er allerede klargjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre holder landskonferanse i Oslo i helga. Her presenterte partileder Trine Skei Grande den borgerlige klimapolitikken Venstre skal ha gjennomslag for dersom partiet skal gå i regjering med Høyre og Frp.

Skei Grande forteller også hva som står helt øverst på Venstres kravliste for å gå inn i regjering: Vern av Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) for oljeboring.

- Jeg er helt sikker på at alle Venstre-folkene her er enig i at vern av LoVeSe skal stå øverst på arbeidslista vår i forhandlingene med regjeringspartiene, bekrefter Skei Grande overfor Dagbladet.

De forhandlingene er det nå satt datoer for. Og nestleder Ola Elvestuen leder arbeidet med de skriftlige forberedelsene til møtene, får Dagbladet bekreftet.

- Det er ikke mer spennende enn en forberedelse til sonderingsmøtene. En skriftlig klargjøring og forberedelser på hva som er hovedsakene for oss i forhandlingene og hvor uenighetene ligger. Det er for å strukturere møtene bedre, forklarer Elvestuen.

Kravet til Frp

Dersom Venstre skal inn i regjering nå, må altså oljekåte deler av Høyre og Frp ta en fireårig kalddusj.

Trine Skei Grande viser til folkeviljen når hun begrunner partiets krav.

- Jeg håper Frp tar inn over seg folkeflertallet mot oljeboring i nord, og det enorme flertallet mot oljeboring blant folket som bor i Lofoten, Vesterålen og Senja, sier hun.

At Fremskrittspartiet er klare på at de ønsker «full gass» rundt oljeleting i nord virker ikke til å affisere Venstre-lederen.

- Her må Frp bøye seg for deg, er det dét du sier?

- Jeg sier at vern av LoVeSe og andre utsatte områder står øverst på Venstres liste i forhandlinger med regjeringspartiene, sier Skei Grande og smiler.

Borgerlig klimapolitikk

Hun legger nå også tydelige føringer for hvordan en borgerlig klimapolitikk må se ut dersom Venstre skal inn i regjering.

  • Sørge for at Norge blir et marked for nye, grønne løsninger.
  • Utvikle et grønt næringsliv med produkter Norge kan selge i andre grønne markeder.
  • Sørge for at Norge blir mindre oljeavhengig i årene som kommer.
  • Verne LoVeSe og andre områder der fisk er viktigere enn olje.

Trine Skei Grande sier videre at hun håper samtalene er i mål før jul, og at Venstre innen den tid vet om partiet skal inn i regjering eller ei.

(Saken fortsetter under artikkelen)

Men partilederen kan ikke garantere noe. Det kan fort bli nyttårsraketter før Venstre vet om de ønsker å takke ja til Erna Solbergs stående invitasjon om å bli en del av regjeringen.

- Vi har en regjering i dag, så det er ingen hast rundt dette. Vi må nå jobbe parallelt med sonderingene om samarbeid og forhandlingene rundt statsbudsjettet, og det siste haster mest. Det vi nå skal er å legge de tre programmene våre ved siden av hverandre og finne problemområder og muligheter for gjennomslag.

Splittet parti

Venstre-folk Dagbladet snakker med på landskonferanse er splittet: Noen ønsker å tre inn i regjering for å få gjennomslag, slik avtroppende KrFU-leder Ida Lindtveit mener KrF bør gjøre.

Andre er tydelige på at en regjering med Frp er uaktuelt, uansett.

Skei Grande understreker at partiet må samles om en beslutning, og at det ikke er hun eller partiledelsen som bestemmer hvilket samarbeidsforhold Venstre skal ha til regjeringen.

- Hvor mange statsråder skal Venstre ha, dersom dere går inn?

- Det er virkelig det absolutt siste som avgjør om vi går inn i regjering eller ei.