Skei Grande: - Venstre vraker alle Listhaugs asylforslag

- Venstre driver politisk spill, refser Trygve Slagsvold Vedum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre-leder Trine Skei-Grande sier nei til innvandringsminister samtlige av Sylvi Listhaugs 40 innstrammingsforslag i asylpolitikken. 

Det fortalte Venstre-lederen til pressen onsdag etter gruppemøte med sine representanter på Stortinget. 

- Regjeringa har gått betraktelig lenger enn det de har grunnlag for i det forliket vi har skrevet under for. Vi mener kravene til opphold og familiegjenforening har gått så langt at det bryter med en rekke internasjonale konvensjoner, sier Skei-Grande.

- Venstres oppfordring til regjeringa er å legge hele pakka i skuffa. Vi har i dag valgt å si nei til alle forslagene. Tilliten fra forliket er strukket altfor langt, la Venstre-lederen til, og understreket at hun nå sender «en klar beskjed» til Erna Solberg og Sylvi Listhaug. 

- Politisk spill fra Venstre Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum rister på hodet av nyheten, dersom den skulle være riktig.

- Både vi og Venstre var med på et forlik, og da skal man også ha dialog underveis for å gjøre justeringer. Derfor synes vi det er rart å si nei til alt. Vi var jo enige om hovedlinjene før jul. Å si nei til alt blir mer et politisk spill, sier Vedum til Dagbladet.

Konsekvenser for samarbeid Seinest igår uttalte Venstre seg kritisk til Frps linje i asylsaker og hevdet partiet vingla. I dag skroter altså partiet samtlige av regjeringas forslag til asylinnstramminger. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvilke konsekvenser får dette for regjeringssamarbeidet, Skei Grande?

- Det må vi ta når de tingene skjer, det vil ikke jeg har noen mening om nå. Men vi har iallefall vært ærlige med regjeringa og sagt hvor vi står i denne saken, sier Skei Grande til Dagbladet

- Tror du denne klare beskjeden vil få noen konsekvenser for samarbeidet?

- Jeg tror det vil få de konsekvensene at regjeringa faktisk lytter på oss, sier Venstre-toppen.

Krangel hele uka
- Det er nå fullt sprik i FrP, og det er alvorlig når et regjeringsparti med ansvar for integrering vingler i et så pass avgjørende tiltak i integreringspolitikken som norskkunnskaper og norskopplæring, sa innvandringspolitisk talsmann i Venstre, André N. Skjelstad til Dagbladet.

Det har vært mye støy rundt asylsaker i det siste. Oslo Frp gikk lørdag inn for de omstridte innstrammingene i asyl- og innvandringspolitikken som Christian Tybring-Gjedde og ny Oslo Frp-leder Aina Stenersen foreslo. Kritikere har omtalt forslagene som brudd på menneskerettighetene, «farlige» og «useriøse».

«Fengsler» NOAS-leder Ann-Magrit sammenliknet sågar lukkede mottak med fengsler. 

I tillegg fortalte Tybring-Gjedde på mandag at Norge ikke bør bruke ressurser på å lære asylsøkere norsk, men heller fokusere på engelsk, et språk han mener er mer nyttig når asylsøkerne etterhvert vender hjem. 

Dét forslaget vendte Sylvi Listhaug straks tommelen ned for.