Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skei Grande: - Venstre vraker alle Listhaugs asylforslag

- Venstre driver politisk spill, refser Trygve Slagsvold Vedum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre-leder Trine Skei-Grande sier nei til innvandringsminister samtlige av Sylvi Listhaugs 40 innstrammingsforslag i asylpolitikken. 

Det fortalte Venstre-lederen til pressen onsdag etter gruppemøte med sine representanter på Stortinget. 

- Regjeringa har gått betraktelig lenger enn det de har grunnlag for i det forliket vi har skrevet under for. Vi mener kravene til opphold og familiegjenforening har gått så langt at det bryter med en rekke internasjonale konvensjoner, sier Skei-Grande.

- Venstres oppfordring til regjeringa er å legge hele pakka i skuffa. Vi har i dag valgt å si nei til alle forslagene. Tilliten fra forliket er strukket altfor langt, la Venstre-lederen til, og understreket at hun nå sender «en klar beskjed» til Erna Solberg og Sylvi Listhaug. 

- Politisk spill fra Venstre Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum rister på hodet av nyheten, dersom den skulle være riktig.

- Både vi og Venstre var med på et forlik, og da skal man også ha dialog underveis for å gjøre justeringer. Derfor synes vi det er rart å si nei til alt. Vi var jo enige om hovedlinjene før jul. Å si nei til alt blir mer et politisk spill, sier Vedum til Dagbladet.

Konsekvenser for samarbeid Seinest igår uttalte Venstre seg kritisk til Frps linje i asylsaker og hevdet partiet vingla. I dag skroter altså partiet samtlige av regjeringas forslag til asylinnstramminger. 

- Hvilke konsekvenser får dette for regjeringssamarbeidet, Skei Grande?

- Det må vi ta når de tingene skjer, det vil ikke jeg har noen mening om nå. Men vi har iallefall vært ærlige med regjeringa og sagt hvor vi står i denne saken, sier Skei Grande til Dagbladet

- Tror du denne klare beskjeden vil få noen konsekvenser for samarbeidet?

- Jeg tror det vil få de konsekvensene at regjeringa faktisk lytter på oss, sier Venstre-toppen.

Krangel hele uka
- Det er nå fullt sprik i FrP, og det er alvorlig når et regjeringsparti med ansvar for integrering vingler i et så pass avgjørende tiltak i integreringspolitikken som norskkunnskaper og norskopplæring, sa innvandringspolitisk talsmann i Venstre, André N. Skjelstad til Dagbladet.

Det har vært mye støy rundt asylsaker i det siste. Oslo Frp gikk lørdag inn for de omstridte innstrammingene i asyl- og innvandringspolitikken som Christian Tybring-Gjedde og ny Oslo Frp-leder Aina Stenersen foreslo. Kritikere har omtalt forslagene som brudd på menneskerettighetene, «farlige» og «useriøse».

«Fengsler» NOAS-leder Ann-Magrit sammenliknet sågar lukkede mottak med fengsler. 

I tillegg fortalte Tybring-Gjedde på mandag at Norge ikke bør bruke ressurser på å lære asylsøkere norsk, men heller fokusere på engelsk, et språk han mener er mer nyttig når asylsøkerne etterhvert vender hjem. 

Dét forslaget vendte Sylvi Listhaug straks tommelen ned for.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!