Kampen om statsbudsjettet

Skei Grande etter Hareides Frp-flørt i budsjettet: - Tror vi holder sammen

Venstre-lederen sier likevel Knut Arild Hareide må gjøre det han selv vil. 

PÅ VEI INN TIL KLIMAKAMPEN: Skei Grande (V) og  Terje Breivik (V),  Jan-Christian Kolstø (t.v) til møte med regjeringspartiene fredag. Her møter hun også Knut Arild Hareide og KrF, som åpnet for budsjettenighet uten endringer i omtalte bilpakka Venstre krever.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PÅ VEI INN TIL KLIMAKAMPEN: Skei Grande (V) og Terje Breivik (V), Jan-Christian Kolstø (t.v) til møte med regjeringspartiene fredag. Her møter hun også Knut Arild Hareide og KrF, som åpnet for budsjettenighet uten endringer i omtalte bilpakka Venstre krever. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag klokken 11 møttes partiene til nye forhandlinger om statsbudsjettet 2017. Møtet ble av det korte slaget. Allerede etter 45 minutter kom partene ut igjen, uten en løsning, men med planer om å møtes igjen senere i dag.

Partene beskrev forhandlingstonen som konstruktiv.

Ifølge NTB skal kilder nær forhandlingene antyde at KrF faktisk kan komme til å støtte et budsjettforslag der regjeringens omstridte bilpakke inngår. Venstre har ønsket omfattende endringer i bilpakken, og gjort det klart at det er uaktuelt for dem å støtte et budsjett uten slike endringer.

Etter det Dagbladet erfarer, har regjeringspartiene i løpet av forhandlingene så langt lagt på bordet en pakke med diverse tiltak med klimaeffekter, til sammen verdt mer enn to milliarder kroner. Men den omstridte bilpakken ligger urørt. Det gjentok Frp-leder Siv Jensen tidligere i dag, og det samme sa parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik før dagens første forhandlingsmøte.

Trine: - KrF må gjøre det KrF vil

Venstre-leder Trine Skei Grande hun ikke vil legge seg opp i hva Hareide finner på å gjøre, men a

- KrF må gjøre det KrF vil. Venstre er uansett klare på hva vi må ha gjennom i dette budsjettet, nemlig kutt i klimagassutslipp, sier hun til Dagbladet like før forhandlingene tar fatt.

Venstres Guri Melby fortalte NRK fredag morgen at hun skulle ønske Hareide aldri hadde sagt at bilpakken ikke var hellig for ham.

Skei Grande ville ikke gjenta partifelles ord, og understreket at hun fortsatt håper samholdet mellom samarbeidspartiene skal unngå budsjettskilsmisse.

- Jeg tror og håper at vi vil holde sammen, sier Venstre-lederen videre.

Hun understreker at det er regjeringen som er vrange i forhandlingene, ikke hun.

- Jeg har masse å gå på. Det er de som ikke vil vike, med klar beskjed til regjeringen.

Hareide: - Har ikke sagt noe nytt

Få meter bortenfor står Knut Arild Hareide. Han forteller Dagbladet at han ikke har sagt noe til pressen som Trine Skei Grande ikke allerede visste.

- KrF har ikke sagt noe nytt. Vi kan ikke stemme for et budsjett som ikke tar klimautfordringene på alvor, slår han kategorisk fast.

Hareide forklarte at regjeringens forslag til bilavgifter og kompensasjon for bilistene utløst noe ultimatum for KrF. Dermed vil han forhandle om budsjett selv om bilpakken Venstrer fordrar inngår i budsjettet.

- Å stille ultimatum bidrar ikke til å få et budsjett i havn. Det ligger et stort svar på regjeringen. Vi jobber for å få en løsning for fire partier, sier han.

- Vi tilbyr mange pakker

Budsjettsamtalene mellom de fire har gått tregt, mye på grunn av den omtalte bilpakken, som Venstre er misfornøyd med. Pakken innebærer enkelte avgiftsøkninger på blant annet bensin og diesel, men samtidig flere gulrøtter for bilistene.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland understreker at det ligger mange tiltak på bordet som samarbeidspartiene kan velge mellom.

- Det er mange pakker som vi tilbyr, og vi har andre pakker enn bilpakka. Det viktige er totaliteten i dette budsjettet, sier han.

Søndag klokka 18 er det frist for enighet i budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre. Høyre og Frp trenger støtte fra minst ett av samarbeidspartiene for å gjennom statsbudsjettet for 2017.