Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skei Grande har fått drapstrusler på grunn av Facebook-gruppe: - Jeg har hatt behov for politibeskyttelse

Venstre har tidligere i år rettet flere klager til Facebook.

POLITIBESKYTTELSE: Trine Skei Grande har hatt behov for politibeskyttelse etter drapstrusler. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
POLITIBESKYTTELSE: Trine Skei Grande har hatt behov for politibeskyttelse etter drapstrusler. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre-leder Trine Skei Grande er blitt trakassert og hetset i innlegg i en Facebook-gruppe som samler motstandere av flyseteavgiften. Facebook varsler nå at de vil jakte på falske nyheter.

Via gruppen «Nei til Trine Skei Grandes flyseteavgift» har motstandere av den omstridte avgiften forfalsket nyheter fra VG og andre mediehus på Facebook for å ramme Venstre-lederen, skriver Aftenposten.

- Dette har avlet fram flere drapstrusler, og jeg har i perioder hatt behov for politibeskyttelse, sier Skei Grande til avisen.

I det siste har protestgruppen med sine over 80.000 følgere begynt å spre falske nyheter til sine følgere ved å endre avisenes overskrifter og ingresser. I et innlegg i forbindelse med Stortingets behandling av nasjonalforsamlingens folkevalgte siteres Venstre-lederen på at «ingen fortjener toårig etterlønn like mye som meg».

Tiltak

Venstre har tidligere i år rettet flere klager til Facebook, men uten at nettgiganten har foretatt seg noe overfor gruppen. Skei Grande hadde i sommer et personlig møte med en representant for Facebook. I et skriftlig svar fastslås det imidlertid at de ikke mener at gruppen bryter deres standarder.

Men falske nyheter på Facebook er blitt så utbredt at Facebook torsdag besluttet å iverksette flere tiltak for å få bukt med fenomenet.

Det skal både bli lettere å varsle om at en melding er falsk, i tillegg til at Facebook vil engasjere utenforstående faktasjekkere. Falske meldinger vil bli merket slik at det kommer opp en advarsel hvis man ønsker å dele den med andre brukere.

Det verste av det verste

- Vi tror på at man skal gi folk en stemme, og at vi ikke på egen hånd kan agere som sannhetens vokter, så vi vil håndtere dette problemet på en forsiktig måte, skriver Facebook i en pressemelding torsdag.

Selskapet skriver videre at innsatsen skal rettes inn mot «det verste av det verste, på klare svindelhistorier som blir spredt av spammere for deres egen vinnings skyld».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!