Skeiv klubb - rett kurs

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • De norske Bokklubbenes nye klubb for skeiv litteratur, Bokklubben Kursiv, er blitt debattert, kritisert og oppskriftsmessig raljert med i god tid før gårsdagens lansering. Dermed kan vi, uansett mening om den nye klubben, slå fast at den allerede har oppfylt ett av tidas suksesskriterier, å være synlig. Om den også vil vise seg å bli en økonomisk og litterær suksess, gjenstår å se, her og nå kan vi bare ønske den velkommen og lykke til på ferden.
  • Det gjør vi ut fra en overbevisning om at det skal svært mye til for å stille seg prinsipielt negativ til bokutgivelser som sådan. Dersom den nye bokklubben kan føre til at det norskspråklige tilbudet innen skeiv skjønn- og faglitteratur utvides i form av bøker som ellers ikke ville blitt oversatt eller skrevet, må det ansees som positivt. Vi forutsetter selvsagt at kvaliteten på bøkene ikke dupper under gjengs standard for De norske Bokklubbene, det være seg på utgivelser i Bokklubben Nye Bøker eller i konsernets mange nisjebokklubber.
  • Som alltid når landets dominerende formidler av skjønnlitteratur er involvert, vil anklager om alt fra litterær ensretting og smaksdiktatur til kommersialisering og profittjag følge ethvert nytt utspill. Den debatten har fulgt De norske Bokklubbene fra dag en, og blir verken mer eller mindre interessant eller relevant av Bokklubben Kursivs inntreden på arenaen. Uansett er hele det norske systemet for bokproduksjon og -distribusjon i støpeskjeen, og en ny klubb for skeiv litteratur endrer verken forlagenes, bokhandlernes eller Konkurransetilsynets virkelighet på avgjørende vis.
  • Derimot kan Bokklubben Kursiv komme til å endre virkeligheten for mange lesere. Særlig vil det kunne gjelde unge homser og lesber som i likhet med alle andre søker bekreftelser og stimulans i kunst- og kulturuttrykk, deriblant litteratur. Vi kan også håpe at mange heterofile vil søke ny innsikt i et økt tilbud av skeive bøker, og på den måten bidra til fortsatt bekjempelse av fordommer og homofobi.