Skeiv verden

Brett opp ermene: Norge og Erik Solheim skal gi verden norske verdier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRESIDENT MUGABE i Zimbabwe sa at homofile var verre enn hunder og griser. I Uganda slo president Yoweri Museveni fast at det ikke finnes homofile. Ugandas straffelov forbyr homofili fordi det er «mot naturens orden». Nylig protesterte ei lita gruppe maskerte homoaktivister i Kampala mot politiets brutale homoforfølgelse. Det førte til at landets etikk- og integreringsminister som for sikkerhets skyld er skikkelig homohetser, varslet at forbudet skal skjerpes. Uganda har noe med Norge å gjøre. Som norsk hovedsamarbeidsland i Afrika har landet mottatt over 2 milliarder kroner de siste 15 åra.

REGJERINGEN HAR lovet at Norge skal være dristig i utviklingspolitikken. Mennesker skal ikke diskrimineres for noe de er. I går arrangerte LLH (Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring) i samarbeid med Bistandstorget, den første konferanse om menneskerettigheter for homofile i bistandsarbeid. Utviklingsminister Erik Solheim lover at Norge skal gå i bresjen.

Over hele verden utsettes homoer og lesbiske for diskriminering, trakassering, overgrep, vold og drap. Ni land praktiserer dødsstraff. Bilder av henrettelser i Iran har gått verden rundt. Homofile i Irak er fortsatt mål for dødsskvadroner. Nigeria vurderer om enhver form for samvær med en homofil skal forbys, som for eksempel å spise middag på restaurant.

KENYAS FORRIGE president Daniel arap Moi hevdet at homoseksualitet er «mot afrikanske normer». Mange afrikanske ledere omtaler homofili som uafrikansk, upatriotisk, unaturlig og en dekadent smitte fra Vesten.

Fredag natt fester homsene i Nairobi og Dar-es-Salaam. Ellers pågår homolivet langt inne i skapet. Minoriteten blir bare synlig gjennom kampen mot hiv og AIDS. På konferansen fortalte Angus Parkinson om hvordan organisasjonen Liverpool VCT i Kenya, har jobbet for å få MSM (Men who have Sex with Men) inn i landets nasjonale AIDS-planer. Rundt seks prosent av befolkningen har hiv.

Blant MSM er andelen hele 20–40 prosent. I Afrika handler det mest om retten til helse. Innfallsvinkelen er en helt annen, og mer defensiv, enn rettighetskampen vi kjenner. Kenya, og verden for øvrig, hadde virkelig trengt sin Kim Friele. Ensidig fokus på homoer som farlige smittekilder og sykdomsbærere stopper neppe stigmatiseringen.

OVER TIL NEPAL. Sunit Pant har fått internasjonal menneskerettighetspris for sitt arbeid blant transkjønnete (metier) og homofile og lesbiske i Nepal. Her snakker vi om nybrottsarbeid. I alle landsbyer finnes metier (feminine menn) som danser på fester. Men de støtes ut og ender ofte som lutfattige sexarbeidere. NORAD finansierer nå skjønnhetssalongen Cutey Beauty Salon der metier lærer å fikse og sminke menn til kvinner. Og Elton John finansierer hospits og ambulanse for HIV-smittede.

Torbjørn Urfjell, politisk rådgiver i UD jobber med UDs politikk på blant annet menneskerettigheter for homofile, lesbiske og transkjønnete. På internasjonale reiser hender det ministere og andre stusser når de skjønner at Urfjells kone er en mann.

I Norge venter vi på felles Ekteskapslov. Homosak er noe Norge kan. Endelig har vi en moralsk eksportvare vi virkelig kan og bør promotere. Tenk om lille Norge kunne bli hele verdens homoland!