Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skepsis til plan mot omskjæring

Flere høringsinstanser er skeptiske til Helsedepartementets forslag til bekjempelse av omskjæring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste instanser støtter formålet bak lovforslaget, men flere offentlige etater er sterkt skeptiske til den foreslåtte varslingsplikten, skriver Aftenposten.

Statens helsetilsyn, Sosial- og helsedirektoratet og Norsk Sykepleierforbund er kritiske til Helsedepartementets forslag om å innføre varslingsplikt og straffansvar for visse yrkesgrupper hvis de ikke melder fra om kjønnslemlestelser som er «i gjære».

Blant andre helsepersonell, barnehageansatte og ansatte i barnevernet kan straffes dersom de tier om en kjønnslemlestelse de får kjennskap til.

- Alle er enige om at man bør avverge en kjønnslemlesting, men når lovforslaget er så uklart, strider det mot klare rettssikkerhetsmessige prinsipper å innføre straffansvar uten å avklare disse spørsmålene nærmere, sier fungerende avdelingsdirektør Jostein Vist jr. i Statens helsetilsyn.

Helsetilsynet trekker også frem internasjonale erfaringer som sier at straff spiller en liten rolle i arbeidet mot kjønnslemlestelse. «Et eksempel er Sverige, som fikk lov mot kjønnslemlestelse i 1982, og som fortsatt ikke har hatt en eneste anmeldelse», står det i høringsbrevet.

NTB