Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skepsis til utslipp

Direktoratet for naturforvaltning (DN) er skeptiske til at Oslo Lufthavn skal få slippe ut mer kjemikalier. Frykten er at seks landskapsverneområder og naturreservat kan bli rammet, skriver Nationen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fagsjef Espen Schram ved Oslo Lufthavn sier til nationen at en utvidet tilatelse til å bruke avisingsvæske er nødvendig fr å gjøre rullebanene ytterligere driftssikre med god nok friksjon og bremseegenskaper. Men Oslo Lufthavn har i sin søknad til Statens forurensningstilsyn (SFT) ikke har redegjort for hvordan de endrede utslippene vil påvirke flere områder som ligger ved Gardemoen, hevder Anders Iversen i DN.

Siden det ikke finns noen oversikt over hvordan dagens utslipp av glykol påvirker naturen omkring, mener Iversen at Oslo Lufthavn ikke burde få lov til å slippe ut mer avisingsvæske. Det skyldes at grunnvannet under Gardemoen allerede er forurenset, og at det kan påvirke en eventuell fremtidig utnyttelse av dette som drikkevann. Dessuten vet vi ikke noe om hvordan dette grunnvannet vil påvirke verneområdene i nærheten, opplyser Iversen i DN til Nationen.

DN går inn for at det etableres et systematisk overvåkingsorigram som kan gi data om hvordan dagens utslipp for konsekvenser for miljøet.