Skeptiker tok vaksine: - Vil berømme ham

Den selverklærte vaksineskeptikeren Kevin Bollmann tok motvillig første dose i juleuka. Han frykter at yrkesgruppa hans snart kan få vaksinekrav. Det er ikke noe Helsedirektoratet anbefaler nå, svarer helsedirektør Bjørn Guldvog.

- TRENGER ALLE: Helsedirektoratet anbefaler ikke vaksinekrav til helsearbeidere akkurat nå. - Vi vet ikke vet hvordan det vil slå ut for helsepersonell eller andre grupper som ikke ønsker å la seg vaksinere. Vi trenger alle de helsearbeiderne vi har i dag, sier helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
- TRENGER ALLE: Helsedirektoratet anbefaler ikke vaksinekrav til helsearbeidere akkurat nå. - Vi vet ikke vet hvordan det vil slå ut for helsepersonell eller andre grupper som ikke ønsker å la seg vaksinere. Vi trenger alle de helsearbeiderne vi har i dag, sier helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Første juledag skrev avisa Nordlys om Kevin Bollmann (42), som jobber som kostvert på Otium bo- og velferdssenter i Tromsø.

Bollmann sto åpent fram som «vaksineskeptiker», men tok likevel første dose med Pfizers coronavaksine i forrige uke.

Ikke fordi han hadde lyst, eller fordi han har blitt noe mindre skeptisk i juletida.

Helomvendingen skyldes snarere at Bollman frykter at han - som en arbeidstaker med pasientkontakt - om kort tid vil kunne bli pålagt å ta vaksinen, hvis han vil beholde jobben.

- I andre land i Europa har det kommet slike påbud. Norge henger ofte litt bak andre land i Europa, hevder han overfor Dagbladet.

Les helsedirektør Bjørn Guldvogs redegjørelse for hvorfor Helsedirektoratet ikke anbefaler et slik påbud akkurat nå - og hvorfor han berømmer Bollmann - litt lenger nede i saken.

KASTET INN HÅNDKLEET: Den selverklærte vaksineskeptikeren Kevin Bollmann, avbildet idet han motvillig lar seg vaksinere med første dose av Pfizers coronavaksine. Det får han ros av helsedirektør Bjørn Guldvog for. Foto: Privat
KASTET INN HÅNDKLEET: Den selverklærte vaksineskeptikeren Kevin Bollmann, avbildet idet han motvillig lar seg vaksinere med første dose av Pfizers coronavaksine. Det får han ros av helsedirektør Bjørn Guldvog for. Foto: Privat Vis mer

Slapp bivirkninger

Den tyske Forbundsdagen vedtok i desember et vaksinekrav for landets helsearbeidere, ifølge NTB. De fulgte dermed etter land som Frankrike, Italia, Storbritannia og Hellas, hvor helsepersonell er pålagt å ta coronavaksinen.

Bollmann tror at Norge kan komme til å følge etter. Han understreker at han ikke tok vaksinen med glede.

- Jeg var forberedt på at jeg kanskje ville få store bivirkninger. Det har heldigvis ikke skjedd i det hele tatt, sier han.

Han planlegger også å ta andre dose.

- Nå har jeg startet, så da kan jeg vel bare fortsette. Jeg er skeptisk, men gjør det likevel. Det er ubehagelig. Jeg er fortsatt mer redd for vaksinen enn jeg er for corona, sier han.

- Dør ikke

Lille julaften gikk fem helsetopper ut med med en kraftig oppfordring i Dagbladet.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), FHI-direktør Camilla Stoltenberg, assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket og FHI-overlege Preben Aavitslands råd var krystallklart: ta vaksinen.

Sistnevnte viste til at vaksinene som benyttes i Norge, har vært gitt til flere hundre millioner mennesker.

- Erfaringene er veldig gode. Det er noen av de mest brukte legemidlene i historien. Man kan få vondt i armen og føle seg uvel en dags tid. Dette dør man ikke av, men coronasykdommen kan man dø av, sa Aavitsland til Dagbladet.

LOCKDOWN: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, forteller hvorfor vi har unngått ny lockdown. Vis mer

- Vil berømme ham

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at Helsedirektoratet per nå ikke anbefaler et vaksinekrav for helsearbeidere - men roser Bollmann for at han likevel har valgt å ta vaksinen.

- Framfor alt vil jeg si at de som gjør som Kevin - og lar seg vaksinere når de jobber med eldre og sårbare mennesker - de bidrar til at dem de yter hjelp til, har en lavere risiko for å få alvorlige komplikasjoner av sykdommen. Så jeg vil først og fremst berømme ham for det han har gjort, sier Guldvog til Dagbladet.

Vaksinering er ikke bare et individuelt anliggende for dem som jobber med sårbare mennesker, framholder han.

- Det handler også om de menneskene som man bærer et ansvar for. Så jeg synes at det er flott å høre at han har valgt å ta vaksinen.

- Kevin er bekymret for et vaksinepåbud for helsepersonell og andre med pasientkontakt i Norge. Er den bekymringen berettiget i Norge?

- For det første: Dette med påbud når det gjelder vaksine, det er et politisk spørsmål. Dette vil helt sikkert bli drøftet bredt politisk og etisk, med innspill fra oss som jobber med helsetjenesten og fagmedisinske spørsmål, svarer Guldvog.

Anbefaler ikke krav nå

Helsedirektoratets standpunkt er at det er naturlig at spørsmålet vurderes på nytt i etterkant av pandemien:

- Om det ikke bør være muligheter for arbeidsgiver, eller myndigheter, å sette krav til at helsepersonell skal la seg vaksinere - gitt at de har ansvar for spesielt sårbare grupper.

Helsedirektøren vil imidlertid ikke anbefale at et slik krav innføres akkurat nå.

- Bakgrunnen for det, er at vi ikke vet hvordan det vil slå ut for helsepersonell eller andre grupper som ikke ønsker å la seg vaksinere. Vi trenger alle de helsearbeiderne vi har i dag.

Det viktigste akkurat nå er at arbeidsgivere i helsetjenesten, i den grad de kan, omplasserer uvaksinerte ansatte til oppgaver hvor de ikke utsetter sårbare mennesker for smitterisiko, mener Guldvog.

- Hvis man ikke klarer å omplassere, må man i hvert fall ha et testregime rundt de uvaksinerte, og bruk av smittevernutstyr, slik at man ivaretar sikkerheten i så stor grad som mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer