Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skeptisk til å forhandle med Toska

Tidligere styreleder ved Nasjonalgalleriet, Jens Kristian Thune, tror Dagbladets Munch-avsløring tyder på at maleriene finnes i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thune mener imidlertid politiet og justismyndighetene ikke bør forhandle med Toska.

Advokat Jens Kristian Thune var styreleder ved Nasjonalgalleriet i 1994, og han var sentral i prosessen med å fremskaffe «Skrik» da Nasjonalgalleriets versjon av bildet ble stjålet for 12 år siden. Han håper avsløringen i gårsdagens Dagbladet tyder på at «Skrik» og «Madonna» er i god behold.

-  Den hyggelige nyheten ved dette, er at bildene tydeligvis finnes i Norge, sier han.

Goodwill

Det er i dag to år siden Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna» ble stjålet fra Munch-museet på Tøyen.

Dagbladet kjenner ikke til hva Toska eventuelt vil kreve i motytelse av justismyndighetene for å skaffe bildene, men det er på det rene at Toska ønsker å oppnå «goodwill», noe som vil kunne påvirke hans muligheter til å få en mildere behandling når NOKAS-anken skal opp i Gulating lagmannsrett om to uker.

Thune mener politiet og justismyndighetene må være uhyre forsiktige med å begi seg ut i forhandlinger med Toska.

-  Hvis de åpner for at artnapping kan brukes til å få en løsesum, beveger de seg på kanten. Hvis man i tillegg skal kunne bruke artnapping som som et pressmiddel til å få en strafferabatt, mener jeg de beveger seg helt i ytterkanten av hva som er akseptabelt, sier Thune.

Han understreker at Nasjonalgalleriet sa klart nei til ethvert tilbud om å betale løsepenger i bytte med «Skrik» i 1994.

Thune synes det vil være rart hvis Toska skulle kunne dra fordel av kunnskapen han har omkring Munch-ranet i NOKAS-saken, som er en helt annen sak.

-  Hvis det åpnes for en slik praksis, vil kriminelle stadig prøve på dette. I det «store, lille» kriminelle miljøet vi har i Norge, vil det sikkert ikke være vanskelig å kjøpe, eller på andre måter skaffe seg kunnskap, som kan brukes i slike forhandlinger, sier han.

FORHANDLER: Gjennom sin advokat forhandlet David Toska med riksadvokat Tor-Aksel Busch om å framskaffe Munch-maleriene.