- BEKYMRET: - Jeg tror dere ville ha rotet det til for oss, slik dere har rotet det til for dere selv, sier Heidi Nordby Lunde i et intervju med britiske Channel 4 om en mulig britisk EFTA-deltakelse.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- BEKYMRET: - Jeg tror dere ville ha rotet det til for oss, slik dere har rotet det til for dere selv, sier Heidi Nordby Lunde i et intervju med britiske Channel 4 om en mulig britisk EFTA-deltakelse. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Skeptisk til briter i EØS: - Som å la en bøllete partner tukle med drinkene og tro at juleselskapet går bra

- Britene ville ha rotet det til, sier Europabevegelsens leder Heidi Nordby Lunde (H) om mulig Norge-plan for Storbritannia.

Britene får passet grundig påskrevet, i et intervju med Heidi Nordby Lunde på den britiske TV-kanalen Channel 4.

- Jeg er skeptisk til å la Storbritannia komme inn i EFTA-familien, sier Lunde til kanalen. Deretter sammenlikner hun det med å la en bøllete partner i et juleselskap tukle med drinkene - og så tro at det kommer til å gå bra.

Eller som hun ordrett sier: «But on the other hand I'm sceptic to let the UK into the EFTA family because it's kind of like having an abusive partner spiking the drinks and inviting to a Christmas party».

Selv om uttrykket hun bruker, «spiking the drinks», også kan bety å ha dop i drinkene, vil hun selv helst oversette det med å «sprite dem opp».

Vekker reaksjoner

- Det vil forrykke balansen mellom EFTA-landene, og forrykke balansen mellom oss og EU, og det er ikke i Norges interesse, sier Lunde til Channel 4, om å la Storbritannia komme inn i EFTA-familien.

Det begrunner hun blant annet på denne måten:

- Jeg tror dere ville ha rotet det til for oss, slik dere har rotet det til for dere selv.

Nordby Lunde kommer med et liknende budskap i en kronikk i The Guardian, der hun beskriver «å invitere den fulle onkelen i juleselskap og satse på at det går bra».

Nordby Lundes uttalelser har heller ikke ubemerket hen. Bare videoen Channel 4 har lagt ut på Twitter er sett over en million ganger, og The Guardian-artikkelen er delt 3000 ganger.

- Det mest interessante her er at Heidi faktisk er en konservativ stortingsrepresentant. Det sier jo litt om hvor «eksepsjonelle» våre konservative er, skriver Twitter-brukeren Dick Winchester om Lundes avvisning.

- Dette viser bare hvor «tiltrekkende» vår regjering er, skriver en annen brite.

- Forrykker balansen

Overfor Dagbladet utdyper Nordby Lunde det på denne måten:

- Jeg er bekymret for at vi får med et land som er mye større en de tre andre landene i EØS. Det gjør noe med balansen mellom landene, sier Lunde, som ved siden av jobben som stortingsrepresentant for Høyre er leder i Europabevegelsen.

Hun forklarer at hun er redd for at britene kan legge ned veto på områder som betyr mye for Norge, og at det for eksempel kan ramme norsk eksport av fisk.

Uenig med Erna?

Dermed er hun tilsynelatende på kollisjonskurs med sin partifelle statsminister Erna Solberg, som i mai åpnet EØS-døra for Storbritannia og for få dager siden sa at britene er velkomne i EFTA.

I tillegg til Norge er Liechtenstein, Island og Sveits med i EFTA. De tre førstnevnte er også tilsluttet EØS-avtalen, mens Sveits har en spesialtilpasset ordning.

Selv om Lunde i intervjuet med Channel 4 sier at balansen i EFTA vil forrykkes ved å få Storbritannia med, og at det ikke er i Norges interesse, modererer hun dette da Dagbladet spør om hun og statsministeren er på kollisjonskurs.

«De må gjerne inn i EFTA, uten at jeg ser fordelen for dem av det», skriver Lunde.

Hun tror at hun og statsministeren «egentlig er ganske enige».

«Skal de inn i EØS antar jeg at statsministeren forutsetter at de ikke ødelegger for Norges interesser gjennom å sette deler av avtalen ut av spill gjennom veto, som de allerede truer med å gjøre», skriver hun.

I klinsj med Nei til EU

Uansett tror ikke Lunde at Storbritannia har noen interesse av det som følger med EØS-avtalen - EU-domstolen, EU-reguleringer og arbeidsinnvandring fra EU.

Dessuten mener hun at EØS vil hindre britene i å lage egne frihandelsavtaler uten Liechtenstein og Islands godkjenning.

Alt i alt tror hun ikke det er noen fare for at britene blir med.

- Jeg kan ikke se at EØS-avtalen kan være aktuell for dem. De får jo alt det de stemte mot, sier Lunde til Dagbladet.

Nei til EU ser ikke mange fordeler ved EØS-avtalen - som de vil ha Norge ut av. Med EFTA synes derimot Nei til EUs styreleder Kathrine Kleveland at det er noe annet.

VIL INVITERE STORBRITANNIA: - Norge burde være mer offensiv og invitere Storbritannia med i EFTA, mener styreleder i Nei til EU, Kathrine Kleveland.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL INVITERE STORBRITANNIA: - Norge burde være mer offensiv og invitere Storbritannia med i EFTA, mener styreleder i Nei til EU, Kathrine Kleveland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Hun er som vanlig på kollisjonskurs med Europabevegelsens leder, og ønsker britene hjertelig velkommen til EFTA.

- Nei til EU har hele tiden løftet fram EFTA som et alternativ, og at Norge burde være mer offensiv og invitere Storbritannia med i EFTA, sier Kleveland, som også er landsstyremedlem i Senterpartiet.

- Naivt

Hun sier at Storbritannia er kjempeviktig, fordi landet står for 25 prosent av norsk handel med EU, og er ikke redd for at balansen i EFTA skal bli ødelagt.

- EFTA er et frihandelssamarbeid, der man forhandler avtaler uten å være underlagt en union, sier Kleveland.

At mange i landbruksorganisasjonene er redde for følgene ved å få britene med, mener hun er misforstått:

- Landbrukspolitikken i de aller fleste EFTA-landene er holdt utenfor EFTA, og landene avtaler handel med landbruksvarer bilateralt, sier Kleveland.

Heidi Nordby Lunde synes det er naivt av Nei til EU og mange i Senterpartiet å ønske britene med som EFTA-avtalepartner.

- Hvis de tror at den konservative regjeringen i Storbritannia vil fremme Senterpartiets interesser er det litt naivt, sier Lunde.

Til det sier Kathrine Kleveland at Storbritannia og Norge har samarbeidet nært i mange år og at Storbritannia i sin tid var med og starte EFTA.

- Dette gjelder ikke Senterpartiets interesser, men Norges interesser, sier Kleveland.