Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skeptisk til CO2-prosjekt

- Forkastelig, sier Miljøvernforbundet om planene til Statoil og Shell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Shell og Statoil har undertegnet en avtale om å utvikle et prosjekt for å bruke CO2 til å øke oljeutvinningen i offshore-felter.

Dersom prosjektet blir satt ut i praksis, klarer de to selskapene å slå tre fluer i ett smekk.

Det betyr at de vil bidra til å avskaffe kraftkrisen i Midt-Norge, rense CO2 fra gasskraft og samtidig bruke CO2-gassen til å øke oljeproduksjonen på oljefeltene Draugen og Heidrun.

- Dette vil sikre ny og stabil kraftproduksjon. Prosjektet er et meget krevende initiativ. Statoil og Shell klarer ikke dette alene, det vil også kreve et betydelig økonomisk bidrag fra norske myndigheter, sa konsernsjef i Statoil, Helge Lund, på en pressekonferanse tidligere idag.

Skeptisk Oddekalv

Leder av Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv, er skeptisk til prosjektet.

- Det er forkastelig at oljeselskapene skal ha penger fra folk flest for å skvise mer ut av sitronen. Dette handler mer om å få ut profitt. Staten må for Guds skyld ikke gå inn med penger i dette prosjektet, sier han.

- Jeg syns ikke de skal få en krone av fellesskapet. De skal finne på noe til miljøets beste, men det er ikke bra for miljøet og pumpe opp mer olje, sier Oddekalv.

SKISSE: Slik skal prosjektet se ut. Kilde: Statoil/Shell
SKISSE: Slik skal prosjektet se ut. Kilde: Statoil/Shell Vis mer

Han er heller ikke fornøyd med at Bellona støtter prosjektet.

- Det er ikke miljøbevegelsers jobb å hjelpe oljeselskaper til høyere profitt, sier han.

Rett etter pressekonferansen uttalte Fredric Hauge i Bellona at dette var de beste nyhetene han hadde fått på lenge.

- Vi har jobbet for dette i årevis, sa han.

Uvisse summer

Hvor mye myndighetene må bidra med, samt totalsum på prosjektet var det ingen som ville kommentere på pressekonferansen på tross av utallige forespørsler.

Det var heller ingen av partene som ville gå ut med hvor mange arbeidsplasser dette betyr for Midt-Norge, hvor gasskraftverket etter planen skal ligge.

Fremdriftsplanen for prosjektet starter med en mulighetsstudie i 2006. Året etter vil partene ta et konseptvalg, mens investeringsbeslutningen vil tas i 2008.

Dersom prosjektet gir et tilfredsstillende kommersielt grunnlag vil kraftverket på Tjeldbergodden ha en oppstart i 2010 eller 2011. Samtidig vil oljefeltet Draugen elektrifiseres.

Et år senere kommer første CO2 leveranse til Draugen for å gi økt oljeutvinning.

Statoil-sjef Helge Lund beskrev prosessen på sportsvis.

- Nå holder vi på med en oppvarming. Seilet vi ser foran oss er start. Vi skal ikke gå sprint, men langdistanse og vi er avhengige av å fullføre i lagtempo.

Han la vekt på at prosjektet er i en tidlig fase og at det er mange biter som må falle på plass før det tas en beslutning om å investere.

Gledens dag for SV

- Det er en gledens dag fordi oljeselskapene endelig tar utfordringen om å bygge forurensningsfrie gasskraftverk på alvor, sier Heidi Sørensen (SV) til NTB.

Sosialistisk Venstrepartis miljøpolitiske talskvinne understreker overfor NTB at oljeselskapene neppe hadde kommet så sterkt på banen uten formuleringene i regjeringserklæringen fra Soria Moria.

- Det er en viktig oppfølging av krav og muligheter i Soria Moria-erklæringen, understreker Sørensen.

Hun sier at det er kjempefint at det nå ser ut til å bli et kappløp for å redusere utslippene.

- Vi har ventet lenge på at oljeselskapene skulle komme på banen med positive forslag, ikke bare innvendinger.

- Det som nå skjer setter oss helt i front på dette området. Det er et viktig bidrag til å få gjort noe med utslipp av klimagasser, sier Heidi Sørensen.

<B>IKKE EN KRONE:</B>Leder av Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv,vil ikke at staten skal investere i prosjektet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media