Øystein Olsen: Understreker at effekten av rentekutt blir lavere når styringsrenten er null eller lavere. Foto: Are Haram, Finansavisen.
Øystein Olsen: Understreker at effekten av rentekutt blir lavere når styringsrenten er null eller lavere. Foto: Are Haram, Finansavisen.Vis mer

Skeptisk til effekten av negative renter

Sentralbanksjef Øystein Olsen mener samtidig at perioden med lave renter langt fra er over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I Norge er styringsrenten 0,75 prosent. Effekten av rentekutt blir lavere når styringsrenten er null eller lavere, tror Øystein Olsen.

- Slik verden ser ut, kryper vi nærmere negative renter i Norge?
- Siden desember 2014 har vi beveget oss i retning av nullstreken også i Norge. Renten er blitt satt ned tre ganger. I den forstand er vi nærmere, men det er tilbakeskuende, sier Øystein Olsen til Finansavisen.

Nedre grense? - Er nedre grense for renten lavere enn du trodde for noen år siden?
- På vegne av hele sentralbankmiljøet og det økonomiske fagmiljøet er svaret ja. Vi har erfart internasjonalt at null ikke er en absolutt grense. Men grensen går et sted. I talen påpeker jeg blant annet at det er grunn til å tro at effekten av rentekutt svekkes når renten kommer til null og under null, sier Olsen til Finansavisen.

Én viktig grunn er at banker vegrer seg for å sette negative innskuddsrenter, tror Olsen, for da vil mange husholdninger foretrekke kontanter i stedet. Da er det også begrenset hvor mye utlånsrentene kan senkes før det går på bankenes inntjening løs.

Lave renter Olsen mener samtidig at perioden med lave renter langt fra er over.

- Vil vi de neste ti årene være i nærheten av det som ble kalt for normalrenten?
- Jeg vil ikke presisere hva jeg mener med at renten trolig vil være på et lavt nivå lenge. Dagens rentenivå er ikke normalt. Det er jeg helt sikker på. Men hvor den nye normalrenten er vil jeg ikke anslå presist, avslutter Olsen.

Flere nyheter Soros: - Europa står på kanten til kollaps
Dette må til for å stabilisere Kina-kaoset