Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skeptisk til Hagen-utspill

Forsvarer Svein Holden mener Tom Hagens manglende digitale kompetanse taler hans sak. Eksperter mener at dette i stedet tyder på at Hagen kan ha hatt medvirkere.

AVVISER: Forsvarer Svein Holden mener at Tom Hagens digitale kompetanse er et argument for at han ikke kan ha gjort det han er siktet for. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AVVISER: Forsvarer Svein Holden mener at Tom Hagens digitale kompetanse er et argument for at han ikke kan ha gjort det han er siktet for. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Forsvarer Svein Holden er sterkt uenig i politiets og domstolens beslutning om at det finnes grunnlag for å sikte og varetektsfengsle Tom Hagen (70). Politiet mener at saken bærer preg av planlagt, og tydelig villedning.

Etter å ha representert Hagen i 17 måneder, er Holden sikker i sin sak: Tom Hagen har ikke digital kunnskap til å gjennomføre, eller innhente bistand til å gjennomføre, det han er siktet for.

- Jeg har gjennom disse 17 månedene fått et godt innblikk i hans digitale kompetanse. Etter min oppfatning er det et godt argument for at han ikke kan ha villedet politiet på den måten saken forutsetter, sa Holden til Dagbladet lørdag.

Kryptovaluta

I forbindelse med saken har det blant annet blitt fremmet et løsepengekrav om ni millioner euro betalt i kryptovalutaen Monero. Den angivelige motpartens kommunikasjon med familien skal imidlertid ha foregått på en annen digital plattform. Innledningsvis skal det har dreid seg om enveiskommunikasjon.

Svein Holden har tidligere opplyst at den angivelige motparten tok kontakt igjen 8. juli 2019. Det var to uker etter at politiet endret hovedhypotese til at Anne-Elisabeth Hagen har blitt drept. Holden har også opplyst om at familien har besvart den angivelige motparten. Familiens siste bekreftede henvendelse var i oktober 2019.

FORSVARER: Svein Holden. Foto: Henning Lillegård
FORSVARER: Svein Holden. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Peker på medvirkere

Onsdag uttalte politiadvokat Mathias Hager til Dagbladet at teknologien som er blitt brukt i saken vitner om profesjonalitet. Nedre Romerike tingrett viste til dette for å begrunne hvorfor de mener at det er sannsynlig at flere har vært involvert i saken.

Krimforfatter og tidligere etterforskningsleder i politiet, Jørn Lier Horst, mener ikke at Tom Hagens digitale kompetanse er noe som utelukker at han kan ha gjennomført det han er siktet for.

- Det er heller noe som tyder på at Hagen ikke har vært alene om det, slik som tingretten påpeker i sin fengslingskjennelse, sier Horst til Dagbladet.

HAGEN-SAKEN: Tom Hagens hytte på Kvitfjell er plombert. Video: Øistein Monsen Vis mer

Tror på Holden

Tidligere avdelingssjef i Oslo-politiet, Finn Abrahamsen, mener heller ikke at Hagens digitale kompetanse utelukker at han kan ha vært involvert.

- Retten mener at det er sannsynlig at flere har vært involvert. Dersom det stemmer, så vet vi ikke hvilken digital kompetanse den eller de innehar, sier Abrahamsen til Dagbladet og fortsetter:

- Det er sikkert riktig at det er slik Holden har lært å kjenne Tom Hagen. Samtidig har Holdens rolle dreid seg om å bistå Hagen, og nå endret seg til at han skal forsvare Hagen. Hans rolle har ikke vært å være kritisk til hvorvidt Hagen har drept noen.

INGEN INNSYN: Politiet fortsetter å jobbe i boligen til Tom Hagen og har satt opp etterforskningstelt utenfor hovedinngangen. Video: Marte Nyløkken Helseth. 30. april 2020 Vis mer

Barna overbevist

Dagbladet har spurt bistandsadvokat Ståle Kihle om barna har noen tanker om Tom Hagens digitale kompetanse. Kihle ønsker foreløpig ikke å komme med flere uttalelser om saken, men viser til torsdagens uttalelser.

- Barna er helt trygge på at faren deres ikke er skyldig i det han er siktet for, og at han heller ikke har noe med Anne-Elisabeth Hagens forsvinning å gjøre, sa Kihle til Dagbladet.

Tom og Anne-Elisabeth Hagen fikk totalt tre barn, som nå er i 30- og 40-åra. Kihle understreker at alle tre er samstemte om budskapet.

VARETEKTSFENGSLES: Politiadvokat Mathias Hager sier at en god del av teknologien som har blitt brukt i Hagen-saken vitner om profesjonalitet. Reporter: Andresen og Liereng / Dagbladet Vis mer

Siktet og fengslet

Tirsdag ble Hagen pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på kona Anne-Elisabeth Hagen. Onsdag besluttet Nedre Romerike tingrett å varetektsfengsle Hagen i fire uker med brev- og besøksforbud, samt to uker i isolasjon.

Tom Hagen nekter straffskyld. Forsvarer Holden er kritisk til politiets grunnlag for siktelsen.

- Etter min mening er det ingen bevis i saken som klart peker i retning av Tom Hagen som gjerningsmann eller medvirker. Jeg mener fast og bestemt at det er et spinkelt grunnlag.

FORSVARER: Tom Hagens forsvarer, Svein Holden, står fast ved at han mener det var et særdeles magert grunnlag for pågripelse. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

Angivelig alibi

Det var 31. oktober 2018 at Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Lørenskog. I tre måneder holdt politiet etterforskningen hemmelig for offentligheten i frykt for at Hagen skulle bli drept.

I januar 2019 opplyste de offentligheten om saken. Samme måned opplyste de at siste sikre livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen er en telefonsamtale til et familiemedlem klokka 09.14 dagen hun forsvant.

Samtidig ble det opplyst at Tom Hagen dro på jobb omkring klokka 09.00, og var tilbake i boligen omkring klokka 13.30. Politiet ble varslet en drøy halvtime seinere.

Dersom det stemmer, har Hagen alibi, sier forfatter Horst.

- Dersom tidslinjen stemmer, har ikke Hagen hatt tid og anledning til å gjennomføre handlingen som han er siktet for. Men dette er noe som peker like mye på medvirkere som uskyld.

MULIG BESLAG: Tirsdag kveld, samme dag som politiet pågrep milliardær Tom Hagen, ble gjenstander fraktet ut av huset hans på Lørenskog. Video: Liereng / Rydning Vis mer

Drapstidspunkt

Tidligere polititopp Abrahamsen åpner for det samme.

- Foreløpig er det ingen som vet når Anne-Elisabeth Hagen ble drept. Det vil også være helt umulig å stadfeste i dag, ettersom politiet ikke har et lik å obdusere.

- Man må heller aldri glemme at å ta liv vanligvis er ganske sterkt psykisk. Vi har sett tidligere at andre har utført drapshandlingen, fordi man selv ikke er i stand til det. Det foreligger foreløpig ikke et fasitsvar, og man må tenke bredt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!