Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skeptisk til Røkke-løsning

Uroen om Kværner toppet seg i dag, da det ble kjent at Kjell Inge Røkkes varslede løsning går ut på å slå sammen olje- og gassvirksomhetene i Aker Maritime og Kværner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storaksjonær Aker Maritime går ikke med på redningsplanen som russiske Yukos Oil og kreditorene har sydd sammen for Kværner, og Kjell Inge Røkke vil legge fram et alternativt forslag torsdag.

Etter det NRK har grunn til å tro vil Røkke at Kværner overtar olje- og gassvirksomheten i Aker Maritime og betaler i aksjer. Det betyr at Aker Maritimes eierandel i Kværner øker.

Han vil også endre på flere av elementene i Yukos redningsplan. Bankene kan ikke få tilbakebetalt gjeld i form av Kværner-aksjer, men de slipper å slette gjeld, slik Røkke har foreslått tidligere. Kapitalutvidelsen på 3 milliarder kroner blir ikke endret.

Tillitsvalgt i Kværner Rolf Utgård er svært skeptisk til denne planen, og mener det er høyst usikkert hvordan bankene og de andre Kværner-aksjonærene vil stille seg. Styreleder Harald Arnkværn vil ikke kommentere forslaget overfor NTB. Han blir orientert om detaljene torsdag morgen.

Bernt Stilluf Karlsen i Procorp representerer det russiske selskapet Yukos Oil i Norge. Han vil ikke uttale seg til NTB om Røkkes forslag før det legges fram, og vil heller ikke svare på om han har hatt kontakt med Røkke onsdag.

Både TV 2 og NRK meldte onsdag at Kjell Inge Røkke fløy til Stockholm tirsdag kveld hvor han traff Yukos-sjefen Mikhail B. Khodorkovskij.

- Jeg vil tro dette innebærer at Røkke skal ha kontroll med Kværner, med en eierandel på over 50 prosent. Det vil de andre aksjonærene ha noe å si om. Også bankene og EU må ta stilling til planen. Vi har ikke grunnlag for å endre oppfatning om at vi allerede har en løsning som vi forholder oss til, sier Rolf Utgård til NTB.

Han er ikke overrasket over Røkkes forslag, og understreker at Kværner trenger penger.

- Vi må se detaljene først, men jeg er forholdsvis avventende, sier han.

Røkke lot handling følge ord: I en annonse i flere aviser onsdag varslet han at det kan bli nødvendig å stemme nei til Kværner-styrets redningsplan.

- Vårt mål er å finne en god, langsiktig og norskbasert løsning for Kværner, og vi håper et forslag kan presenteres om kort tid, skrev Røkke.

Rolf Utgård frykter at Røkkes nye utspill vil forsterke Kværners økonomiske problemer. Kursen på Kværner-aksjen sank onsdag med 20 prosent.

- Dette skaper usikkerhet blant kunder og leverandører. Vi står foran store kontraktsinngåelser og trenger ro til å få på plass garantier. Røkke kan nå spenne bein for en av sine viktigste konkurrenter, og det er helt forbrytersk hvis det ligger noe slikt i kortene, sier Utgård.

Han mener det er grunn til å tro at Røkke kan blokkere en Kværner-løsning på generalforsamlingen neste fredag. Røkke trenger om lag 25 prosent av aksjene for å hindre to tredels flertall, og han er trolig på vei til å oppnå det.

(NTB)

Hele Norges coronakart