Golfstrømmen

Skeptisk til sjokkrapport

En fersk rapport viser at endringene i havstrømmene kan få store konsekvenser. Klimaforsker Tor Eldevik tar det hele med ro.

ADVARSEL: En fersk rapport viser flere svekkelser av havsirkulasjonssystemet i Atlanterhavet kan få dramatiske konsekvenser. Foto: Planet Observer/ UIG/ REX/ NTB
ADVARSEL: En fersk rapport viser flere svekkelser av havsirkulasjonssystemet i Atlanterhavet kan få dramatiske konsekvenser. Foto: Planet Observer/ UIG/ REX/ NTB Vis mer
Publisert

Klimaforskere har i årevis fryktet konsekvensene av svekkelser i havsirkulasjonssystemet i Atlanterhavet.

Havstrømmen (AMOC), som Golfstrømmen er en del av, er en stor del av grunnen til at været i deler av Europa - inkludert Norge - ikke er kaldere enn det er.

AMOC er svakere enn den har vært på mer enn tusen år, ifølge en studie publisert i tidsskriftet Nature. Dersom den svekkes ytterligere, kan det få dramatiske konsekvenser.

I en fersk analyse, publisert i tidsskriftet Nature Climate Change, skriver forsker Niklas Boers ved Potsdam Institute for Climate Impact Research, om betydelige endringer i åtte indirekte indikatorer på sirkulasjonens styrke.

Trolig store konsekvenser

Ifølge Boers viser resultatene at havsirkulasjonssystemet kan nærme seg et kritisk vendepunkt.

- At tegnene på destabilisering allerede er synlige, er overraskende. Jeg synes det er skremmende, sier forskeren til The Guardian.

- Dette bidrar til å øke forståelsen for hvor nær vendepunktet AMOC kan være, sier forsker Levke Caesar ved Maynooth University til Washington Post.

Caesar er en av forskerne bak nevnte studie publisert i Nature tidligere i år, der utviklingen blant annet knyttes til klimaendringer og temperaturøkning. Boers skriver at svekkelsene i tillegg kan knyttes til «et nesten komplett tap av stabilitet i løpet av det siste århundret».

Han tar ikke for seg når han mener at et eventuelt vendepunkt vil inntreffe.

- Men bare indikasjoner på at vendepunktet nærmer seg bør være motivasjon nok til å implementere mottiltak. Konsekvensene av en kollaps vil trolig bli store, sier Caesar.

FARLIG NÆRME: Rundt 500 mennesker skal være flyttet ut av kystbyen Manavgat på grunn av skogbrann. Feriebyen ligger rundt 75 kilometer øst for Antalya. Video: AP. Foto: Arif Kaplan / NTB Vis mer

- En påminnelse

Tor Eldevik er klimaforsker og professor ved Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret. Han mener det er lite nytt i rapporten til Boers.

- Generelt er det nok en påminnelse om at vi observerer endringer i klimasystemet som gir grunn til bekymring. Men slik jeg ser det, bringer den konkrete artikkelen lite nytt utover dette. Jeg har selv nylig ledet en ekspertgruppe som har vurdert dette på vegne av de europeiske vitenskapsakademiene og som slår fast at det per dags dato ikke er observert vesentlige svekkelser i Golfstrømmen, og at vi også anser det som usannsynlig i nær framtid, sier han til Dagbladet.

Han viser deretter til at det kan være en del forvirring mellom media og den vitenskapelige litteraturen.

- Golfstrømmen er for eksempel ikke konkret nevnt i Boers nye artikkel i det hele tatt; den handler om teori knyttet til AMOC og hva observasjoner indikerer i forhold til denne teorien. Og dette er også et forskjell i perspektiv mellom denne artikkelen og ekspertgruppen jeg ledet.

IKKE BEKYMRET: Klimaforsker Tor Eldevik mener det er svært usannsynlig at Golfstrømmen vil svekkes vesentlig. Foto: Privat
IKKE BEKYMRET: Klimaforsker Tor Eldevik mener det er svært usannsynlig at Golfstrømmen vil svekkes vesentlig. Foto: Privat Vis mer

- Er det grunn til å være bekymret?

- Det er altfor mange grunner til å bekymre seg for et klima i endring, men Golfstrømmens ekstremt usannsynlige kollaps er langt fra på toppen av den listen for meg.

Vil unngå utslipp

Skulle en eventuell kollaps oppstå, er forskeren derimot tydelig.

- En kollaps vil være en klimatisk katastrofe. Men dette er som sagt ekstremt usannsynlig, spesielt i overskuelig framtid. Det sannsynlige utfallet, som også tidligere er vurdert av FNs internasjonale klimapanel, er noe svekkelse av AMOC – men da fordi klima blir varmere.

Han forklarer at denne reduksjonen gjør at oppvarmingen, for eksempel av Europa, blir noe mindre enn den ellers ville vært.

- Det er stadig oppvarming, inkludert smeltende isbreer og stigende havnivå, som er den framtida vi er på vei inn i. Derfor må vi prøve å unngå i størst mulig grad ved reduserte utslipp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer