Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

12 russere tiltalt i Mueller-granskingen:

Skeptisk til Trumps Putin-møte: - En fornærmelse mot vårt demokrati

Både republikanere og demokrater mener Donald Trump bør droppe møtet med Vladimir Putin i Helsinki.

SKEPTISK: Chuck Schumer mener Donald Trump bør avlyse sitt møte med Vladimir Putin i kjølvannet av tiltalen mot 12 russere i forbindelse med Mueller-granskningen. Foto: Al Drago / Getty Images / AFP
/ NTB scanpix
SKEPTISK: Chuck Schumer mener Donald Trump bør avlyse sitt møte med Vladimir Putin i kjølvannet av tiltalen mot 12 russere i forbindelse med Mueller-granskningen. Foto: Al Drago / Getty Images / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag reiste en storjury tiltale mot til russiske etterretningsagenter for innblanding i 2016-valget i form av omfattende dataangrep mot Demokratene.

Tiltalen er utformet av spesialetterforsker Robert Mueller, den tidligere FBI-direktøren som. har ansvaret for granskningen av anklagene om russisk innblanding i presidentvalget i 2016.

«Iscenesatt heksejakt»

I den 29 sider lange tiltalebeslutningen anklages russiske GRU-agenter for å ha utført omfattende cyberoperasjoner for å stjele og offentliggjøre dokumenter og e-poster fra Demokratene i forkant av valget, men ifølge visejustisminister Rod Rosenstein finnes det ingen påstander om at dette har endret stemmetallene eller påvirket noe valgresultat.

President Donald Trump har allerede visst om de kommende tiltalene en stund. Før han satt seg på flyet mot Europa for å delta under NATO-toppmøtet i Brussel.

Men på tross av dette har Trump fortsatt sine angrep på Muellers etterforskning. Så seint som fredag, bare timer før tiltalene ble kjent, under en pressekonferanse med Storbritannias statsminister Theresa May, gikk Trump til angrep på etterforskningen.

- Jeg vil kalle det en iscenesatt heksejakt, sa Trump.

Han sa samtidig at han vil spørre Putin om russisk innblanding i valget, noe han også har gjort ved tidligere anledninger. Men Trump sa at han ikke forventer at Putin kommer til å gi ham noe annet svar denne gangen, når de skal møtes i Helsinki mandag.

- Jeg kommer absolutt, helt bestemt, til å stille spørsmålet, og forhåpentligvis kommer vi til å ha et godt forhold til Russland, sa Trump.

- Bør avlyse Putin-møtet

Mandag skal altså Donald Trump og Vladimir Putin, etter planen, møtes i Helsinki. Men politikere fra begge sidene i den amerikanske politikken tar nå til orde for at Trump må avlyse møtet med den russiske lederen.

- Disse avsløringene er bare et tillegg til den stor mengden bevismateriale som bekrefter Vladimir Putins regjerings plan om å angripe 2016-valget, så kaos og dissens blant de amerikanske velgerne og å underminere troen på vårt demokrati, heter det i en uttalelse fra den markante republikanske senatoren, John McCain, som er kjent for å være en av de mest Trump-kritiske republikanske senatorene.

- Hvis president Trump ikke er villig til å holde Putin ansvarlig, bør toppmøtet i Helsinki ikke avholdes.

TRUMP-BABY: En oransje Donald Trump-ballong der den amerikanske presidenten er karikert som en baby med bleie har skapt stor debatt i England. I dag fikk ballongen fly i to timer, samtidig som store protester er i gang i den britiske hovedstaden, i forbindelse med Trumps besøk til byen. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

McCain for ikke overraskende støtte fra Demokratene. Partiets leder i Senatet, Chuck Schumer, krever at Trump avlyser møtet med Putin.

- Å godsnakke med Vladimir Putin i kjølvannet av disse tiltalene vil være en fornærmelse mot vårt demokrati, sier Schumer, ifølge Washington Post.

Schumer og McCain hadde trolig Trumps kommentarer om Putin i bakhodet da de kom med sine uttalelser. Trump sa nemlig nylig at Putin burde ses på som hans konkurrent, og ikke fiende, og at han etter å ha tilbrakt litt tid med Putin håpet at de to kunne bli venner.

Hackeforsøk etter Trump-kommentar

I den 29 sider lange tiltalebeslutningen som ble gjort kjent fredag, kommer det også fram en interessant ting.

Under en pressekonferanse 26. juli 2016 kom Trump med en relativt oppsiktsvekkende uttalelse, der han henvendte seg direkte til Russland.

- Russland, hvis dere hører på, jeg håper dere klarer å finne de 30 000 e-postene som har forsvunnet, sa Trump, og siktet til e-postene hans motkandidat i presidentvalget, Hillary Clinton hadde slettet fra sin private e-postkonto, som hun hadde brukt da hun var utenriksminister.

Trump forsvaret seinere kommentaren, og sa at det var en spøk.

- Selvfølgelig var jeg sarkastisk, sa Trump.

Uansett viser det seg nå at det var akkurat denne dagen at russerne skal ha gjort sitt første forsøk på å hacke seg inn på Clintons e-postserver, ifølge tiltalebeslutningen.

Tiltalebeslutningen sier for øvrig ingenting om hvorvidt russernes handlinger var et svar på Trumps kommentarer.

Visejustisminister Rod Rosenstein medgir riktignok at amerikanere kommuniserte med de tiltalte på Internett, men uten at de visste at de snakket med russiske etterretningsagenter.

- Det er ingen anklager i denne tiltalen om at noen amerikansk borger begikk noen forbrytelse, sier Rosenstein.

De tolv russerne er blant annet anklaget for å ha brutt seg inn i dataserverne til Demokratenes nasjonalkomité (DNC) og deres valgkampapparat, samt til daværende presidentkandidat Hillary Clintons valgkampapparat.

De stjålne e-postene ble deretter offentliggjort i månedene før valget.

Russland har hele tiden nektet for at de på noen måte blandet seg inn i presidentvalget i 2016.

- Den russiske stat har aldri grepet inn og har ingen hensikt om å gripe inn i amerikanske valg, uttalte Putin-rådgiver Jurij Usjakov fredag.

LONDON: USAs president Donald Trump er invitert på audiens hos dronning Elizabeth på Windsor Castle utenfor London. Video: AP Vis mer

Overvåking

Fra før av er 20 personer og tre selskaper tiltalt i Mueller-etterforskningen. Blant dem er fire tidligere Trump-rådgivere, samt 13 russere som anklages for å ha deltatt i en omfattende sosiale medier-kampanje med mål om å påvirke den amerikanske opinionen i forkant av valget.

I fredagens tiltale hevdes det at GRU-agenter fra mars 2016 brøt seg inn i datamaskinene til over 300 ansatte og frivillige i Clintons valgkamp, samt i partiapparatet.

De overvåket datamaskinene, plantet ondsinnet programvare og stjal dokumenter, ifølge tiltalen. I juni samme år begynte de ifølge tiltalen å offentliggjøre titalls tusen stjålne e-poster, blant annet gjennom falske internett-identiteter.