Coronavirus:

Skeptisk til TV-stunt

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er positivt innstilt til vaksiner. Men han er skeptisk til å ta en coronavaksine på direktesendt TV.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er positivt innstilt til en vaksine, men tviler på at han vil ta den direkte på TV. Reporter: Frode Andresen. Video: Jeanette N. Vik Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 59 900 +431
innlagt 125 +1
døde 543 +18
påvist smittet 96 900 000+694.1K
døde 2 070 000 +17.5K
Se mer

USAs tidligere presidenter Barack Obama, George W. Bush og Bill Clinton er blant dem som har meldt seg frivillig til å ta en vaksine mot covid-19 på direktesendt TV. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad uttrykker skepsis overfor Dagbladet.

- Er du villig til å ta en vaksine mot covid-19 på TV?

- Det jeg I hvert fall er villig til, er å sette meg inn i informasjonen om vaksinene, slik som alle andre. Jeg er positivt innstilt til vaksiner og tenker at dersom det viser seg at vaksinene er trygge og effektive, så er det en veldig god anbefaling. Jeg vil høre på de rådene som jeg får fra Folkehelseinstituttet, slik som alle andre, sier Nakstad til Dagbladet og fortsetter:

- Men jeg tror ikke nødvendigvis at vi skal begynne å ta vaksiner live. Det er på en måte ikke vår rolle, men jeg registrerer at det skal gjøres blant politikere ulike steder. I går markerte man også dette i Storbritannia, da man viste den første vaksinen som ble satt på en 90-åring på et sykehus. Det er jo sånt som man gjør i ulike land, har jeg sett.

FYLLESYK: Audun Hågå i Legemiddelverket forteller om mulige bivirkninger den kommende vaksinen kan ha. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir Vis mer

Vaksinasjon

Nakstad viser til Margaret Keenan, som markerte begynnelsen på vaksinasjon mot covid-19 i Storbritannia. Titusenvis av frivillige har fått Pfizer-vaksinen i forbindelse med fase-3-studiene, men 90-åringen ble den første som fikk vaksinen etter at den ble godkjent av britiske myndigheter.

- Jeg synes at det var fantastisk, sier helseminister Bent Høie til Dagbladet om øyeblikket da Keenan ble vaksinert.

- Jeg tror at det er mange som har gledet seg til å se at folk begynner å få vaksiner mot covid-19. Jeg ser jo selvfølgelig veldig fram til at vi skal begynne å vaksinere de første i Norge også.

CORONA: Helsedirektør Bjørn Guldvog mener man bør være ekstra forsiktig de to siste ukene før man reiser hjem. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir Vis mer

Avtaler

Norge får sine vaksinedoser gjennom EUs avtaler med vaksineprodusentene. Det europeiske legemiddelverket (EMA) har igangsatt godkjenningsprosesser for totalt fire coronavaksiner. Der er det Pfizer som er lengst framme, og det er ventet at den kan bli godkjent av EU før nyttår.

- Hva synes du om at kjendiser vil ta vaksinen på TV?

- Det er for så vidt bra det. Det viktigste er at den enkelte gjør seg opp en egen mening. Jo flere som er positive til å bli vaksinert blant dem som kan vaksineres, jo mer fornøyd er jeg, sier Høie.

- Vil du gjør det selv?

- Ja, jeg kommer til å vaksinere meg når den tid kommer, og vaksinen blir tilgjengelig for meg. Jeg har heller ikke noe problem med å gjøre det offentlig dersom noen ønsker å ha bilder av det.

Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet vil heller ikke utelukke at hun kan gjøre som de tre tidligere amerikanske presidentene.

- Jeg kan godt vaksinere meg på TV, men jeg må jo vente på tur, for det er mange i risikogruppa som stiller før meg i køa, sier Vold til Dagbladet.

JULA: Helseminister Bent Høie måtte knuse drømmen om en normal julefeiring. Video: NTB Vis mer

Advarsel

I uke 49 ble det registrert 2500 nye smittetilfeller i Norge. Dette markerer den tredje uka på rad med nedgang, noe som FHI mener at skyldes den samlede effekten av tiltakene som har blitt iverksatt. Samtidig advarer både FHI og Høie om at situasjonen er ustabil, og at det er fare for ny smitteøkning.

- Det er veldig positivt med positive vaksinenyheter, men det er på en måte min jobb å legge litt olje på gleden. Det er fortsatt slik at vi har en pandemi, og vi har fortsatt for høye smittetall i Norge, sier Høie og advarer:

- Dem som skal gjennomføre vaksineringen er de samme personene som håndterer smittesituasjon, så derfor er det viktig at folk tenker på at det kommer ei tid etter jula også, og måten man oppfører seg på i jula vil ha betydning for hvordan denne tida blir. Når vi skal gjennomføre vaksineringen, så er det viktig at man ikke belaster helsetjenesten med økt smitte samtidig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer