PÅGREPET: Mannen i 60-årene som i går ble pågrepet i Skien, på grunn av en utleveringsbegjæring fra Frankrike, ble i dag varetektsfengslet i fire uker av Oslo tingrett. Reporter: Sindre Meldalen / Dagbladet. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer

Skien-mann fengslet i fire uker

Begjært utlevert av Frankrike etter terrorangrep i 1982.

Publisert
Sist oppdatert

Mannen i 60-årene som i går ble pågrepet i Skien, på grunn av en utleveringsbegjæring fra Frankrike, ble i dag varetektsfengslet i fire uker av Oslo tingrett.

Han anket på stedet.

<strong>FORSVARER:</strong> Advokat Kenneth Meland.Foto: Hans Arne Vedlog
FORSVARER: Advokat Kenneth Meland. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Bakgrunnen for siktelsen er et angrep i Paris i 1982, hvor fire dresskledde gjerningsmenn gikk målrettet mot den jødiske restauranten Goldenberg, kastet inn en håndgranat og skjøt deretter over 70 skudd mot kunder og ansatte. Seks personer ble drept og 22 skadd.

Vitner har utpekt mannen som en av gjerningspersonene. Mannen nekter straffskyld for dette.

- Jeg er uskyldig i det jeg er anklaget for, sa mannen i retten i dag.

Normalt er det referatforbud fra fengslingsmøter, men dette ble opphevet av retten i etterkant.

Mannen sa at han ikke samtykker i utleveringen.

- Jeg stoler ikke på den franske regjeringen, sa han.

Deler av mistankegrunnlaget mot ham er vitner som enten sier de har sett ham i stedet, eller som har hevdet at han har hatt en rolle i ANO, en sekulær internasjonal terroristgruppe. I retten i dag sa mannen at et av disse vitnene var en mann han ikke kjente til i det hele tatt.

Mannen har vært kjent med den franske tiltalen mot ham siden 2016. Han har bodd i Skien siden 1991, og er norsk statsborger.

<strong>6 DREPT, 22 SKADD:</strong> Rstauranten Goldenberg ble angrepet 9. august 1982. I dag ble en nordmannen pågrepet av PST i forbindelse med saken. Foto: AFP / NTB scanpix
6 DREPT, 22 SKADD: Rstauranten Goldenberg ble angrepet 9. august 1982. I dag ble en nordmannen pågrepet av PST i forbindelse med saken. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Unndragelsesfare

Oslo tingrett mener det er en fare for at mannen unndrar seg utleveringen - at han stikker av eller går i skjul - hvis han ikke varetektsfengsles.

Mannens forsvarer, advokat Kenneth Meland, mente en varetektsfengsling av mannen nå ville være uforholdsmessig, blant annet på grunn av mannens helseplager, men fikk ikke medhold i dette av retten. Mannen selv sa at han lovet å bli i Skien.

PÅGREPET: PST pågrep i dag denne mannen. Han er terrorsiktet i Frankrike og landet ønsker å få mannen utlevert. Vis mer

Den franske utleveringsbegjæringen vil bli vurdert på et senere tidspunkt.

Mannen risikerer maks 18 års fengsel hvis han skulle bli dømt i Frankrike. Han er tiltalt der for drap og drapsforsøk. Årsaken til at han ikke er tiltalt for terror, er at fransk lovgivning i 1982 ikke hadde et slikt straffebud.

For andre gang

Det er andre gang franske myndigheter ber om å få utlevert nordmannen. Han har bodd i Skien i mer enn 20 år. Fransk rettsvesen ønsker å avhøre ham og stille ham for retten for angrepet. Han skal ha blitt identifisert av flere vitner i 2015.

Den nye siktelsen skal være identisk med den forrige, men denne gangen håper franske myndigheter at han kan bli utlevert, fordi Norge nylig ratifiserte den nordisk-europeiske arrestordren. I 2015-ordren heter det:«N.N, bosatt i Skien, er identifisert som medlem av Abu Nidals gruppe Fatah-CR (eller ANO) og siktet for drap på seks personer og drapsforsøk på 22 andre».

Den trådte i kraft 1. november i fjor og gjør det mulig å utlevere også norske statsborgere til EU-stater, med kort frist for avgjørelse og iverksetting.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer