Skien plantet Ricin

Skien Kommune satte ut en av verdens giftigste planter. I dag har politimesteren fått dem fjernet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Husker du terrorgiften Ricin? Den ble kjent over hele verden etter at en rekke britiske terrorister ble pågrepet etter beslag av giften i London. Ricin er seks tusen ganger giftigere enn blåsyre.

I dag skriver lokalavisa TA at Skien Kommune har satt ut tolv planter av typen kastorbønne. På latin bærer den navnet ricinius communis. Frøene er ekstremt giftige og kan ta livet av et menneske. Plantene står i Ibsenparken i sentrum. Det er Gjennestad Hagesenter som har dyrket frem og levert plantene til Skien kommune.

Det er av denne planten man enkelt kan lage terrorgiften Ricin. Det eneste du trenger er en oppskrift, bønnene fra planten, lut og neglelakkfjerner. Vi anbefaler deg slett ikke å prøve. Det finnes nemlig ingen vaksine mot Ricin. Forskerne har jobbet med saken i over 20 år.

Det går også an å lage kastorolje av denne planten. En olje som har en rekke nyttige egenskaper og ikke er giftig.

Fjernet plantene

Fungerende politimester i Telemark, Runar Karlsen, tok affære med en gang han ble kontaktet av journalistene fra lokalavisa.

- Vi har sjekket saken med eksperter som bekrefter at planten er ekstremt giftig. Vi ble enige med kommunen om at det er best å fjerne dem. Særlig nå som de har fått oppmerksomhet. Etter det jeg vet er de allerede spadd opp, sier Karlsen til Dagbladet.no.

Men i går var den ansvarlige i kommunen ikke like handlekraftig:

- Det er ikke meningen at en skal spise den. Unger som er i parken er der med foreldre sine, og foreldrene må passe på barna så de ikke putter planten i munnen, sa oppsynsmann Terje Grønhaug i Skien Kommune til avisa.

Les også:

<B>RICIN:</B> Dette er kastorplanten som skjuler frø som er særdeles giftige. Det var denne planten Skien hadde satt ut i parken. Samme plante produserer en av verdens giftigste naturlige giftstoffer.