Skiforbundet taper 14 millioner

Idrettsforbundene rammes av sjokkbølger etter at Sponsor Service er konkurs. Mange forbund får problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konkursen i Sponsor Service sjokkerer både norsk og utenlandsk idrettsliv. Skiforbundet taper 14 millioner kroner, og flere andre særforbund får problemer.

Generalsekretær Ivar Egeberg i Norges Idrettsforbund hadde torsdag ettermiddag fått en viss oversikt over konsekvensene etter konkursen.

- I tillegg til Skiforbundet får Håndball-, Sykkel-, Golf-, Ro- og Bryteforbundet problemer etter konkursen, sier han.

Håndballforbundet taper 3,5 millioner kroner denne sesongen, mens de andre forbundene taper noe mindre beløp.

Sportslig satsing

Skipresident Sverre Seeberg hevder at konkursen til Sponsor Service ikke skal gå ut over den sportslige satsingen til Norges Skiforbund.

- Vi skal klare å betjene tapet. Men det er klart vi mye heller skulle ha brukt disse pengene til noe annet, sier Seeberg.

5 av tapsmillionene er knyttet opp mot sponsorkontrakter, først og fremst alpint. De siste 9 millionene er knyttet til verdenscuparrangementene i Holmenkollen (rundt 2,5 millioner) og Kvitfjell. Arrangementene går som planlagt, og ingen sponsorer skal bli skadelidende.

Skipresidenten og Skiforbundet har kjent til problemene i Sponsor Service siden juletider, men skjønte ikke hvor alvorlig det var før midtveis i alpin-VM i St. Moritz tidligere denne måneden.

- Det er ingen løpere eller trenere som får sparken på grunn av dette, lover Seeberg.

Knekk i markedet

Han frykter at sponsormarkedet vil få en knekk som følge av konkursen.

Taperne er ikke minst de ansatte. De 24 som arbeidet på Sponsor Services hovedkontor stilte på et informasjonsmøte torsdag morgen, hvor de fikk beskjed om at de ikke lenger har en jobb å gå til. Selskapet har heller ikke penger til å betale dem lønninger.

- Vi hadde ingen andre valg enn å begjære selskapet konkurs, fastslår fungerende styreleder i Sponsor Service, Erik Braathen. Torsdag formiddag besluttet Oslo Skifterett og byskriverembete å etterkomme sponsorselskapets begjæring om oppbud. Saken kan også komme til å havne hos Økokrim.

Sponsor Service er ute av stand til å dekke sine forpliktelser. Samlet gjeld i selskapet er på rundt 630 millioner kroner, mens aktiva blir anslått til maksimalt 250 millioner kroner.

Redningsaksjon

Det har de siste ukene vært jobbet intenst med å redde selskapet. En av årsakene til Sponsor Services problemer ligger i oppkjøp av TV-rettigheter med lånte penger - TV-rettigheter som har vist seg å ha atskillig mindre verdi enn hva de ble kjøpt for.

Terje Bogen etablerte noe helt nytt da Sponsor Service så dagens lys for 20 år siden, og selskapet var lenge dominerende på markedet. De siste årene har imidlertid flere særforbund tatt sponsorarbeidet selv, og det har også kommet flere aktører i markedet. Dette har ført til at Sponsor Service har tapt betydelige markedsandeler de siste årene.

Terje Bogen selv vil ikke kommentere saken.

Russisk langrenn

Konkursen i Sponsor Service slo ned som en bombe i den russiske VM-leiren torsdag.

- Dette er en stor overraskelse selv om vi visste at det ikke sto så bra til. Jeg håper likevel at det kan endre seg, sier hovedleder Jurij Tsjarkovskij til NTB.

Det norske selskapet har skutt inn mange penger til hans tropp de siste 12 årene. Nå er det utbetalingsstopp.

Skiskytteren Ole Einar Bjørndalen unngikk økonomisk smell da han i høst takket nei til samarbeid med det nå konkursrammede Sponsor Service.

- Det er jeg skikkelig glad for nå. Her kunne det blitt en stor smell for meg også, sier Bjørndalen til NTB.

Han er rystet over konkursen, som han fikk høre om onsdag.

- Det er det verste jeg har hørt. Hvordan i all verden har de fått til dette? For norsk idrett er det forferdelig trist. Idretten taper sikkert millioner av kroner. Jeg er veldig glad fo r at verken forbundet mitt eller jeg rammes, men synes synd på alle de andre, sier Bjørndalen.

(NTB)