Været skaper trøbbel i marka:

Skiforeningen: Pass opp for fallende trær

Planlegger du skitur i marka de neste dagene? Unngå skogen, advarer Skiforeningen.

HOLD DEG INNE: Løypebas Simon Johansson og en kollega brukte fire arbeidstimer på løypa de vanligvis bruker en halvtime på å rydde. - Dette er dagen for å være inne, sier Johansson, som rydder løyper i Vestmarka i Asker i dag. Foto: Simon Johansson, Skiforeningen
HOLD DEG INNE: Løypebas Simon Johansson og en kollega brukte fire arbeidstimer på løypa de vanligvis bruker en halvtime på å rydde. - Dette er dagen for å være inne, sier Johansson, som rydder løyper i Vestmarka i Asker i dag. Foto: Simon Johansson, Skiforeningen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før jul var det mildvær og vått store deler av landet. Så ble det kaldere, og det kom masse snø, som la seg på bakken - og på trærne.

- Det faller trær over løypa hvert år, men i år har det vært ganske mange mye mer enn før siden snøen stivnet på trærne og har blitt veldig tung. Derfor går vi nå ut og oppfordrer folk til å gå på ski i åpent lende, sier Trine Giving, kommunikasjonssjef i Skiforeningen.

- Vær aktsom

Skiforeningens løypemannskap har hittil i sesongen gjort «en betydelig jobb for å rydde løypene hittil i år», ifølge Giving.

GÅ I ÅPENT LENDE: Kraftig nedbør og vind gjør at Skiforeningen nå advarer folk om å gå i skogen. Bildet er fra Vestmarka i Asker i dag. Foto: Simon Johansson, Skiforeningen
GÅ I ÅPENT LENDE: Kraftig nedbør og vind gjør at Skiforeningen nå advarer folk om å gå i skogen. Bildet er fra Vestmarka i Asker i dag. Foto: Simon Johansson, Skiforeningen Vis mer

- Jeg har ikke hørt om noen uhell hittil, men risikoen for at en skiløper får et tre over seg, er der. Det er derfor vi nå kommer med en advarsel til folk via sosiale medier: At folk helst bør gå på ski i åpent lende de neste dagene på grunn av nedbøren og vinden som skal komme, sier Giving, og utdyper:

- Noen av våre løypebaser sjekker områdene sine i dag, men de fleste avventer litt, fordi det er forbundet med en viss risiko å være ute i marka nå. Vi ber publikum være aktsomme.

- Vær hjemme

Simon Johansson er løypebas i Skiforeningen og ute i Vestmarka i Asker for å preparere og sjekke løypene. I dag er de to personer ute sammen på jobb, på grunn av sikkerhet.

- Situasjonen nå er ille. Vi har brukt to timer på en strekning som vanligvis tar en halvtime. I motsetning til vanlig er vi nå to personer, på grunn av mye trefall og sikkerhet, sier Johansson.

Det er vått i Vestmarka i dag, etter regn i natt og på dagen i dag.

- Jeg ville tatt en innedag i dag. Men om du vil ut, dra til jorder og åpent terreng, hvor faren ikke er like stor som her i marka, sier Johansson.

Historiens varmeste

Fjorårets desember var en av historiens varmeste, og med mye nedbør.

- Så kom det masse snø, uten at det var tæle i bakken. Snøen isolerer, som igjen gjør at det ikke kommer tæle i bakken. Da får ikke røttene noen stabilitet, som er grunnen til at de faller. I tillegg er det mange tretopper som brekker på grunn av de store snømengdene, sier Johansson.

- Forsvinner så snøen nå? lurer Dagbladet.

- Neida, den bare synker litt sammen. Uværet vil ikke påvirke dette. I hvert fall i høyden, sier løypebasen i Vestmarka.

FOLKSOMT: T-banen er full av skigåere på vei opp i marka denne helgen. - Vi kan ikke sette skituren på hold, sier Pål Helland. Dagbladet TV har ikke brukt zoom i denne reportasjen. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Fin skisesong

Det er kommet veldig mye snø i marka de siste ukene, ifølge Skiforeningen.

- Skisesongen er i utgangspunktet veldig fin, og i høyden vil alt stå seg godt. I tillegg kommer det kuldegrader fra søndag og utover neste uke, så da vil vi kunne lage gode skispor igjen, sier Johansson.

Hun er optimistisk.

- Jeg snakket med løypesjefen i morges, og vi som er mye i marka ble enige om at vi ofte blir overrasket over hvor godt løypene holder seg, selv med litt mildvær som vi opplever nå, sier hun.

Skiforeningen råder folk til å sjekke deres føremeldinger før turen starter.

- Vi skriver litt om utfordringer på ulike steder, som tunge trær, mye vind og hvor det er preparert og ikke, sier Giving.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer