-  Skift på laget, Bondevik

Statsminister Kjell Magne Bondevik gir ofte råd til norske fotballtrenere, spesielt Moldes. Dagbladet har gitt et knippe trenere muligheten til å gi sine råd til Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske trenere er enige om at Bondevik blir overivrig i ny og ne. Og mange ser behov for utskiftninger også på laget hans.

Start-trener Tom Nordlie mener Kjell Magne Bondevik opptrer helt utidig. Nordlie sier han har støtte for dette blant noen av fremste trenerne i Norge, som er på kurs i Portugal om dagen.

-  Det er greit at Bondevik er engasjert, men han skal drite i å ha noen mening om hvem som skal spille. Vi snakket faktisk om akkurat dette på flyet ned hit.

-  Det er like faglig tungt at han mener noe om hvem som skal spille som om jeg skulle ta til orde for at Lars Sponheim må ut av regjeringen, sier Nordlie.

Politisk råder han statsministeren til å være mer sjef, også i problematiske saker:

-  Han stiller bare opp på positive ting og fest og fotballkamper. Når ting er trøblete og upopulært, sender han alle andre i «krigen».

Ro ned Høybråten

-  Det er greit at statsministeren har meninger om fotball. Men jeg tror han hadde blitt fornærmet om en fotballtrener hadde gått like langt i å mene noe om hans jobb, sier Fredrikstad-trener Knut Torbjørn Eggen, som har et veldig konkret råd:

-  Han må få roet ned Dagfinn Høybråten. Jeg blir tungsindig av formynderi.

Eggen tror et par skifter kunne frisket opp regjeringen - uten at han vil navngi noen.

Bort fra Høyre

-  Han må komme seg ut av Høyres klamme favntak. Bondevik har havnet på fanget til et skatteletteparti som ikke kler ham, sier assistenttrener i Tromsø, Otto Ulseth, som mener det er behov for forbedringer i Bondeviks lag.

-  Han må få inn noen uthvilte. Jeg kan anbefale min gode venn Terje Rott fra KrF i Rogaland til regjeringen, ler Ulseth.

Bruk mer oljekroner

Landslagstrener Åge Hareide har fått råd av Bondevik i mange år, men har så langt latt være å gi noen tilbake. Det gjør han nå:

-  Han må bruke mer oljepenger. Det må gå an å bruke litt mer på et løft for syke og gamle uten at det går ut over norsk økonomi, sier Hareide - som stadig får telefoner fra statsministeren.

-  Han gjør alt i beste mening og har et positivt engasjement, uten at jeg lar han påvirke mine valg, forsikrer Hareide.

-  Hva med Bondeviks lag?

-  Jeg tror i alle fall et par av dem kunne hatt godt av en tur på benken. Fram mot valget må han nok være både offensiv og gjennombruddshissig, humrer Hareide.

Behold ananasbrusen

-  Jeg har et veldig konkret politisk råd, sier Aalesund-trener Ivar Morten Normark.

-  Han må sørge for at avgiften på bokser opprettholdes slik at Oscar Syltes Mineralvannfabrikk overlever. Vi kan ikke klare oss uten ananasbrusen, sier han.

Treneren av Moldes erkerival vil ellers ha mer penger til psykiatrien og eldreomsorgen. Om regjeringen sier han følgende:

-  Det er åpenbart behov for mer samhandling og bedre internkommunikasjon. Et par bytter hadde vært bra, selv om jeg ikke vil navngi noen statsråd som bør få en «fot i ræven».

-  Ring meg!

Molde-trener Reidar Vågnes vil ikke anklage Bondevik for å legge seg for mye opp i jobben hans, men legger ikke skjul på at det hadde vært bedre med en prat på tomannshånd.

-  Det er en god regel for meg - uansett om man driver med politikk eller fotball - å snakke med folk, og ikke om folk, sier Vågnes.

Råd til Bondevik vil han ikke gi, av en spesiell grunn:

-  Han er utvilsomt mye mer opptatt av at det skal bra for Molde, enn jeg er av at det skal gå bra for hans regjering.

- BRUK MER OLJEPENGER: Landslagssjef Åge Hareide
- FÅ INN NOEN UTHVILTE: Tromsø-assistent Otto Ulseth
- SNAKK MED FOLK: Molde-trener Reidar Vågnes
RASER MOT BONDEVIK: Start-trener Tom Nordlie mener det er utidig at Kjell Magne Bondevik legger seg opp i hvem som spiller på Molde. - Det er greit at Bondevik er engasjert, men han skal drite i å ha noen mening om hvem som skal spille, sier han.
- MER SAMHANDLING: Aalesund-trener Ivar Morten Normark
- RO NED HØYBRÅTEN: FFK-trener Knut Torbjørn Eggen
I GARDEROBEN: Statsminister Kjell Magne Bondevik hadde mange meninger etter Moldes 1- 5-tap for Ham-Kam søndag. Det er ikke populært hos norske fotballtrenere.